Banca HSBC, una dintre cele mai mari institutii bancare din lume, acuzata ca si-a ajutat clientii sa faca evaziune fiscala

O anchetă realizată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație a scos la iveală că banca a protejat conturi de peste 100 de miliarde de dolari și a obținut în schimb comisioane consistente.

Printre clienții băncii, s-ar afla și români.

Un fost angajat al HSBC a pus la dispoziția jurnaliștilor o listă a clienților băncii. Printre aceștia, se numără regele Mahommed al VI-lea al Marocului, mai mulți membri ai familiei regale din Arabia Saudită, traficanți de arme și de diamante, dar și politicieni, actori și sportivi celebri. Dintre actori, îi amintim pe John Malkovich sau Christian Slater, iar dintre sportivi pe fotbalistul Diego Forlan și piloții de formula 1, Michael Schumacher și Fernando Alonso.

Cei mai mulți dintre clienții HSBC erau contactați de angajații băncii, care în schimbul unor comisioane, le promiteau crearea unor conturi off-shore și posibilitatea de a nu plăti niciun fel de taxe pentru aceștea.

Clientul primea un cod numeric ce corespundea unuia sau mai multor conturi bancare secrete. Numele lui nu apărea nicăieri și astfel clientul, considerat persoană morală – nu persoană fizică sau juridică – își putea ascunde conturile de stat, creditori sau foști parteneri.

Elevețienii au depozitat cele mai mare sume în conturile HSBC: peste 30 de miliarde de dolari. Ei sunt urmați de britanici, venezueleni, americani și francezi.

România se află pe locul 39 din 203 în ceea ce privește valoarea conturilor secrete deținute în Elveția. Într-un singur cont al unui client care are legături cu țara noastră, ar fi fost peste 800 de milioane de dolari, dar identitarea acestuia nu a fost făcută publică. În total, 219 persoane care au legături cu România dețineau conturi secrete la banca din Elveția. 11 dintre ei, au cetățenie și pașaport românesc. Banca HSBC se află de mai mulți ani în centrul unei achete, fiind acuzată de implicare în evaziune fiscală și spălare de bani. Reprezentanții filialei din Elveția au anunțat că din 2007 au închis peste 70 la sută din conturile clienților.