Confidenţialitate

Balon de spionaj, zărit deasupra SUA. Oficialii americani cred că acesta aparține Chinei | VIDEO

Un balon de spionaj a fost zărit în ultimele zile, la mare altitudine, deasupra zonei continentale din Statele Unite, iar oficialii americani cred că acesta aparține Chinei. Descoperirea vine cu doar câteva zile înainte de vizita la Beijing a secretarului de stat american Antony Blinken.

Balonul de supraveghere a fost observat și în Canada.

Balonul de spionaj a fost zărit prima oară pe 1 februarie, deasupra orașului Billings din Montana, iar pe rețelele de socializare au apărut deja imagini cu obiectul misterios de culoare albă.

„Chestia asta e pe cer și habar n-am ce este. E acolo de 35 de minute. Nu este luna, luna e în dreapta mea”, spune un bărbat care a filmat balonul, citat de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder a spus că Guvernul american urmărește de câteva zile  balonul care zboară deasupra nordului Statelor Unite, la o altitudine mult deasupra traficului aerian și comercial.

E convins că acesta aparține Chinei și a menționat că nu reprezintă un amenințare pentru cei de la sol.

Oficialii militari  i-au recomandat totuși președintelui Joe Biden ca obiectul să nu fie doborât pentru că există riscul ca resturile să pună în pericol siguranța oamenilor de la sol.

BBC amintește că statul Montana, unde a fost zărit balonul de spionaj, găzduiește mai multe silozuri pentru rachetele nucleare din țară.

Autoritățile americane susțin că e puțin probabil ca balonul să ofere mult mai multe informații decât cele pe care China le poate deja colecta cu ajutorul sateliților.

Foto: Twitter / Larry Mayer

Citește și: Primul summit Uniunea Europeană – Ucraina organizat la Kiev. Participă Charles Michel şi Ursula von der Leyen | VIDEO