Balcic sau Coasta de Argint

Clădirea emblematică a stațiunii Balcic este Castelul Reginei Maria.

Aflat la 40 de kilometri de Varna și la 64 de Vama Veche, Balcic este o destinație foarte bună pentru weekend, în primul rând pentru că e aproape de casă, așa că nu pierdem mult timp pe drum. Este și o destinație accesibilă ca preț și, în plus, sunt câteva obiective în zonă pe care nu trebuie să le ratăm.

Primul pe listă e Castelul Reginei Maria, o clădire destul de austeră, dar care impresionează prin bunul gust desăvârșit.

Totul a fost realizat aici după planurile și ideile Reginei Maria. Nu vă limitați la vizitarea Palatului. În egală măsură, merită văzută grădina botanică, unde veți vedea – pe lângă specii rare de plante și flori – o colecție impresionantă de cactuși. Balcic a fost ani buni un loc de întâlnire și relaxare pentru pictori și scriitori.

Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu și Nicolae Grigorescu sunt doar câțiva dintre cei care și-au pus șevaletul pe malul marii la Balcic. Vasile Voiculescu, Ionel Teodoreanu, Nae Ionescu și Cella Delavrancea obișnuiau și ei să meargă la Balcic.

Iar scriitorul Mihail Sebastian fugea din vacarmul Bucureștiului interbelic pentru a se odihni la soare.

În Balcic nu vă vor dezamăgi nici restaurantele.

Pe faleză sunt o sumedenie de localuri cu specific pescăresc în care se mănâncă foarte bine, iar nota de plată nu ne dă emoții. Deci raportul calitate-preț este foarte bun.

Același lucru se poate spune și despre unele hoteluri din stațiune. Cât despre oameni? Sunt foarte primitori, iar în multe locuri publice angajații vorbesc în limba română sau meniurile sunt în limba română.