Confidenţialitate

Avocatul Diavolului, cu Vlad Petreanu și Cătălin Striblea: Muncitori ieftini pentru agricultura din Germania și Italia – VIDEO

Mii de oameni s-au înghesuit ieri pe aeroportul din Cluj pentru a pleca la munci agricole în Germania. Oamenii au fost aduși cu autocarele și înghesuiți în curtea aeroportului, fără respectarea normelor sanitare. Câteva mii de români vor pleca cu un pod aerian în Germania pentru a culege culturile agricole de acolo.

Cereri similare au fost lansate către România de guvernele Italiei și Spaniei. Cel puțin în Italia, românii asigură o treime din forța de muncă agricolă. Este de așteptat ca în Italia să ajungă în următoarea perioadă 15 mii de români.

Acordul guvernului român pentru această migrație în masă a fost criticat de mai multe partide, dar și de unii comentatori. Principala critică este legată de încălcare mai multor norme sanitare în plină epidemie. Dar și de faptul că România continuă să fie un furnizor de muncă ieftină pentru Europa.

De partea cealaltă, însă, apărătorii deciziei spun că aceasta era necesară pentru întreaga Europă pentru că ne va salva de foamete. Acești lucrători sunt oameni cheie în lupta împotriva pandemiei și vor preîntâmpina o criză alimentară în toamnă.

Vlad Petreanu și Cătălin Striblea te invită să judeci statul român la Avocatul Diavolului. Au procedat corect autoritățile când au ridicat restricțiile de circulație și carantină în plină pandemie?