Autoritatea parentala excesiva afecteaza dezvoltatarea sanatoasa a copilului (AUDIO)

Rebeliunea, comportamentul problematic al copilului sau al adolescentului este determinată de multe cauze.

Duminica vom vorbi cu pshihologul nostru despre…autoritatea parentală excesivă.

Părinții voresc de cele mai multe ori copilului de la nivelul acestei autorități parentale nedemocrate. Cei mici sunt practic obligați să se supună, părinții invocând deseori experiența vastă de viață pe care o au. Tot din cauza autorității pe care vor să o manifeste, adulții atribuie epitete care îi afectează emoțional pe copii. Strategiile pe care părinții le folosesc pentru a-i motiva, creează de cele mai multe ori, constrângere. Un comportament care să le vină în ajutor, ar fi încurajarea și sustținerea, chiar și atunci când greșesc. E nevoie de comunicarea asertivă, care să îi sprijine.

Recompensa morală are și ea un rol important. E nevoie ca părinții să se joace cu copiii, măcar o jumătate de oră pe zi, fără reguli și constrângeri. Copilul nu răspunde la constrângeri, ci la atitudinea onestă, sinceră, la iubire, la comunicare pozitivă și constructivă.

Este recomandat să se evite recompensele materiale. Comportamentele simple trebuie exersate de părinți și astfel, se vor vedea modificări în evoluția celor mici.