Australia se confruntă cu un val de căldură extremă

Şapte persoane au murit înecate în Australia, ţară cuprinsă de un val de căldură care i-a determinat pe mulţi dintre locuitori să ia cu asalt plajele pentru a se răcori. În acelaşi timp, o depresiune tropicală formată în nordul continentului ameninţă să se transforme într-un ciclon, informează Reuters.

Cinci dintre victime s-au înecat în statul Victoria, situat în sud-estul ţării, între Ajunul Crăciunului şi ziua de sâmbătă. O persoană din Coreea de Sud s-a înecat de Crăciun în cursul unei sesiuni de scufundări într-un lac din statul Noul Wales de Sud, iar un bărbat a decedat în timp ce făcea surf în zona Sunshine Coast din statul Queensland.

Timp de şapte zile temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius din Australia de Vest până în statele estice cu populaţie numeroasă, iar biroul de meteorologie a prognozat că valul de caniculă va continua după un scurt moment de respiro din ajunul Anului Nou.

„În următoarele zile, căldura se va contracta în interiorul continentului, însă va reveni de miercuri”, a declarat Jonathan How de la Biroul de Meteorologie.

Avertizarea de „val de căldură extremă” vizează inclusiv cel mai populat oraş din Australia, Sydney, însă alte oraşe din zonele de coastă, precum Hobart, Adelaide şi Melbourne, vor fi răcorite de briza mării.

Însă, în zonele din centrul continentului, temperatura a fost atât de ridicată încât pompele de benzină au cedat, aşa cum s-a întâmplat la Kulgera Road House. „Este atât de cald încât combustibilul nu curge”, a declarat prin telefon Shelley Safran, managerul benzinăriei.

Decembrie este prima lună a verii australe, sezon ce aduce de obicei ploi ciclonice în regiunile nordice.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS