Confidenţialitate

Aurora Liiceanu: ”Părinții trebuie să înțeleagă că una e autoritatea, alta e dictatura”

Aurora Liiceanu a fost invitată, duminică, la emisiunea Antrenorul Părinţilor cu Mirela Retegan. Cele două au discutat despre problemele adolescenţei şi despre felul în care parinții ar trebui să le abordeze.

”Părinții trebuie să înțeleagă că una e autoritatea, alta e dictatura”. Aceasta este metoda pe care Aurora Liiceanu o propune părinților în încercarea lor de a rezolva problemele unei perioade dificile din viața copilului.

În cazul alegerii unei școli, spre exemplu, copilul ar trebui să fie lăsat să-și îndeplinească dorințele, indiferent dacă greșește, deoarece ținutul la distanță față de visele sale creează frustrare, adâncind și mai mult relația părinte-copil.

”Părintele ajunge să discute o problema cu copilul și ajung la o negociere a conținutului în care fiecare respectă punctul de vedere al celuilalt, iar părintele nu se dă măreț cu experiența lui de viață.” În felul acesta, în opinia Aurorei Liiceanu, se formează o relație sănătoasă, bazată pe autoritate, în care copilul ține cont de părinți și ajunge să-i pese de opiniile acestora.

Aurora Liiceanu a lucrat în cercetare și a predat psihologie la diferite Universități din București, dar și la UQAM (Canada) sau EHESS (Franța). În prezent, Aurora Liiceanu este cercetător senior la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”, din cadrul Academiei Române.