Au mai rămas 2 zile până la alegerile prezidențiale din Franța

10 candidați se bat pentru fotoliul de la Palatul Elysee, dar numai doi au șanse reale: președintele în funcție, Nicholas Sarkozy, si socialistul Francois Hollande.

Sondajele îl dădeau câștigator pe Hollande, cu 58% din voturi.

Alegerile sunt importante și pentru români, pentru că atât Sarkozy cât si Hollande au propus masuri care ii vizeaza pe romii plecați din țara noastră în căutarea unui trai mai bun în Hexagon.

Nicholas Sarkozy e considerat preşedintele francez cel mai nepopular. S-a angajat în 2007 să reducă la 5 procente rata şomajului. După cinci ani, rata ajunge la 10 procente, iar şomajul în rândul tinerilor este de 22 %.

Migraţia a fost subiectul pe care Nicolas Sarkozy a mizat în 2007. Si vrea sa joace aceeasi carte si anul acesta. Mesajul sau ca Franţa va părăsi spaţiul Schengen dacă nu se va rezolva problema imigranţilor ilegali este privit cu scepticism.

Cu Sarkozy din nou la Palatul Elysee, va fi mai greu pentru stăini, inclusiv pentru romani si bulgari sa se stabilească în Franța. Sarkozy vrea să reducă la jumătate numărul strainilor care raman in Hexagon. In plus, vrea sa reduca si ajutoarele sociale pentru cei care stau in Franta mai mult de 10 ani.

Socialistul François HOLLANDE, de acceasi varsta cu Sarkozy, 57 de ani, si considerat ‘prea moale’de adversarii sai, propune creşterea impozitului pe avere pentru cei bogaţi. Vrea sa acorde dreptul la căsătorie şi dreptul de adoptie pentru cuplurile de acelaşi sex DAR si diminuarea numărului de imigranţi.

În februarie propunea înfiintarea unor tabere pentru romii din România.

Originea acestui rău este lipsa unei reguli europene care să-i țină pe romi acolo unde trebuie să trăiască, în România, spunea Francois Hollande.