Confidenţialitate

Atenție! … Cad stele! Curentul de meteori “Orionidele” a ajuns la maxim anul acesta chiar astazi

“Stelele căzătoare” din curentul Orionidele sunt vizibile până în data de 7 noiembrie când Terra trece prin norul de particule lăsat în urmă de cometa Halley.

Meteorii nu se vor vedea, însă, foarte bine din cauza luminozităţii Lunii, aflată în preajma fazei maxime de Lună plină.

Pentru a putea observa stelele căzătoare din curentul Orionidelor este recomandat să ieşiţi în afara localităţii într-un loc în care cerul nu este obturat de clădiri sau copaci.

Nu există o direcţie anume în care să vă uitați. Este de preferat să staţi într-o poziţie comodă pentru a putea observa bolta cerului o perioadă cât mai lungă.

În condiţii ideale, un cer senin şi fără lună, numărul teoretic de meteori care ar putea fi observat este de 10-20 pe oră, mult mai modest decât în cazul Perseidelor.

Între 2 octombrie și 7 noiembrie Terra trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei 1/P Halley. Numărul de meteori pe oră crește, maximul fiind atins cândva între 20 și 22 octombrie. Stelele căzătoare par a veni din constelația Orion, de aici venind și numele curentului: Orionide.

Putem vedea în medie 25 de stele căzătoare pe oră dar pot fi numai 10 sau chiar 60. Depinde de traiectoria planetei noastre și de bogăția norului de particule. Puteți observa Orionidele după miezul nopții până la răsăritul Soarelui interval în care constelația Orion se află deasupra orizontului.

Anul acesta cerul va fi stricat de Luna în faza de Ultimul Pătrar, fiin posibil să vedem numai 10 stele căzătoare pe oră. Dacă stați cu ochii pe cer trei ore veți vedea mai multe, mai ales dacă vom avea o activitate crescută.