Confidenţialitate

Atentat dejucat împotriva opoziției iraniene

Un suspect interpelat în Franţa pe 30 iunie, zi în care a fost dejucat un plan de atentat împotriva unei adunări a opoziţiei iraniene în regiunea pariziană, a fost predat Belgiei, a indicat miercuri o sursă apropiată dosarului, relatează AFP.

Merhad A., un belgiano-iranian în vârstă de 54 de ani, a fost predat pe 20 iulie justiţiei belgiene, însărcinată cu ancheta, în cooperare cu Franţa şi Germania. El este suspectat de ”tentativă de asasinat terorist” şi de ”pregătirea unui atentat”, potrivit mandatului de arestare european, emis pe 3 iulie în cazul său de către magistraţi din Bruxelles.

Informaţia a fost confirmată de către Parchetul federal belgian.

Suspectul a fost arestat pe 30 iunie, zi în care a avut loc reuniunea Mujahedinilor Poporului Iranian (MEK), organizată la Villepinte, în apropiere de Paris, şi la care au participat două personalităţi apropiate preşedintelui american Donald Trump, inclusiv Rudy Giuliani, fost primar al oraşului New York.

În aceeaşi zi, un cuplu de origine iraniană, suspectat de planificarea atentatului, a fost arestat la Bruxelles în posesia a 500 de grame de TATP, un explozibil artizanal foarte instabil, pe care îl deţinea în maşina sa. Un diplomat iranian a fost interpelat în Germania, suspectat că i-a predat explozibili cuplului respectiv, care a fost inculpat.

Merhad A. a acceptat transferarea sa în Belgia în cursul unei audieri la Curtea de Apel din Paris pe 11 iulie. Potrivit magistraţilor, suspectul, care riscă 30 de ani de închisoare, a fost interpelat în camera sa de hotel din Paris ca urmare a unei ”informaţii anonime”.

El avea asupra sa un telefon mobil cu o cartelă SIM austriacă, ce conţinea un singur număr de telefon, tot austriac, au indicat magistraţii de la curtea de apel pe baza unor elemente transmise de către justiţia belgiană.

Aproximativ 25.000 de persoane au asistat la conferinţa organizată în Franţa de către Mujahedini, o mişcare a opoziţiei înfiinţată în 1965 şi interzisă de către autorităţile iraniene din 1981.