Confidenţialitate

Atena: Amplu protest față de folosirea termenului „Macedonia” de fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei

Aproape un milion de greci protestează față de folosirea termenului „Macedonia” de fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Protestatarii s-au strâns în Piaţa Syntagma, în faţa Parlamentului, şi scandează “Jos mâinile de pe Macedonia!” şi “Macedonia aparţine Greciei”.

Pe reţelele de socializare, se relatează că numărul manifestanţilor este de peste un milion.

La manifestaţie participă şi compozitorul grec Mikis Theodorakis, în vârstă de 92 de ani, cel care a compus coloana sonoră a filmului “Zorba Grecul”. “Macedonia a fost şi va fi mereu greacă. Dacă Guvernul vrea să semneze în numele ţării noastre, trebuie mai întâi să întrebe poporul grec. Deputaţii au dreptul să ceară organizarea unui referendum cu privire la această problemă naţională. Am luptat toată viaţa pentru unitatea poporului grec. Trebuie să înfruntăm această problemă uniţi, ca un pumn”, le-a spus Theodorakis manifestanţilor.

Protestatari din toată Grecia s-au deplasat la Atena pentru acest protest. Ei sunt fost aduşi cu sute de autocare şi cu feriboturi. În centrul Atenei, traficul este blocat şi trei staţii de metrou au fost închise.

La 21 ianuarie, a avut loc o manifestaţie similară la Salonic, cu aproximativ 300.000 de participanţi.

Tentativele Macedoniei de a fi inclusă în NATO şi în Uniunea Europeană au fost blocate până acum de Grecia, care susţine că numele Macedonia poate duce la revendicarea de către ţara vecină a regiunii din nord a Greciei care poartă acelaşi nume, zonă în care se află Salonic.

Până la soluţionarea disputei, Atena a fost de acord ca ţara vecină să se numească Fosta Republică Iugoslavă Macedonia.

Sursa foto: twitter.com