Atacatorii de pe podul Londrei intenționau un atac terorist mai amplu

Apar noi informații privind atacatorii care săptămâna trecută au intrat cu o mașină într-un grup de oameni pe podul Londrei și apoi au înjunghiat zeci de oameni pe stradă. Autorităţile britanice au dezvăluit că cei trei atacatori, uciși în atac, au încercat să închirieze un tir de peste şapte tone pentru a duce la capăt atentatul terorist din capitala Marii Britanii.

Însă, cei trei bărbaţi nu au reuşit să furnizeze detalii despre plată şi nu s-au prezentat niciodată pentru a prelua respectivul tir, folosind în schimb o furgonetă pentru a intra în mulțime.

Anchetatorii au mai descoperit că atacatorii şi-au lipit cuţitele de încheieturi şi aveau inclusiv bombe incendiare în furgonetă.

Opt persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 48 au fost rănite în urmă cu exact o săptămână, atunci când Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane şi Youssef Zaghba au intrat cu o furgonetă în pietonii de pe London Bridge, înainte de a declanşa un carnagiu în Borough Market.

Reprezentanţii Scotland Yard au anunţat că au nevoie de mai mulţi martori care au asistat la atentatele de pe London Bridge.

Autorităţile britanice au cerut firmelor care închiriază furgonete să anunţe orice activitate suspectă.

Între timp, poliţiştii au arestat sâmbătă dimineaţă un tânăr în vârstă de 27 de ani, care este suspectat că pregătea acţiuni teroriste. Acesta a fost arestat în urma unui raid antiterorist, care a avut loc în cartierul est-londonez Ilford.

În timpul nopţii, un alt bărbat de 28 de ani a fost arestat de poliţiştii britanici şi acuzat de pregătirea unor acţiuni teroriste în Barking.

Poliţia Metropolitană a precizat deja că atacatorii au închiriat un apartament în cartierul Barking şi l-au folosit drept casă sigură pentru a pregăti atentatele din Londra.

În respectiva casă, autorităţile au descoperit o ediţie a Coranului, care era deschisă la o pagină ce vorbea despre martirii din Islam.

De asemenea, o percheziţie a dus la descoperirea mai multor bombe incendiare, sticle de plastic şi a unor role de bandă adezivă, obiecte folosite pentru a asambla false centuri sinucigaşe folosite de atacatori pe London Bridge.

 

Investigaţia masivă va continua, după ce 282 de martoti din 19 ţări au fost intervievaţi şi autorităţile au lansat raiduri antiteroriste la 13 proprietăţi din Londra.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS