Confidenţialitate

AstraZeneca și Moderna au anunțat că nu vor putea livra la timp dozele comandate de UE | AUDIO

România a primit, luni, a șasea tranșă de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer BioNTech. 92.000 de doze vor fi distribuite centrelor din București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara.

O nouă tranșă este așteptată marți, iar compania Pfizer a anunțat că revine la programul inițial de livrări și va crește numărul dozelor de la mijlocul lunii februarie. La nivel european există însă îngrijorări în ceea ce privește livrarea vaccinului, după ce companiile AstraZeneca și Moderna au anunțat că nu vor putea livra dozele comandate de Uniunea Europeană.

Reprezentanții Uniunii Europene vor discuta, luni, cu cei ai companiei AstraZeneca, după anunțul de duminică, potrivit căruia dozele de vaccine comandate de Uniune nu vor putea ajunge în calendarul agreat din cauza unor probleme de producție la una din fabricile sale.

Uniunea a plătit deja peste 400 de milioane de euro pentru cel puțin 300 de milioane de doze, chiar dacă Agenția Europeană a Medicamentului nu a aprobat încă folosirea acestui vaccin în statele membre UE.

Decizia în acest sens va fi anunțată la finalul acestei luni.

Probleme au fost și la compania Pfizer, care a întârziat livările pentru a-și mări capacitatea de producție. Pentru că toate aceste întârzieri fac dificilă aplicarea unui calendar concret de vaccinare a populației, Italia a anunțat că va lua măsuri legale împotriva acestor companii.

„Vrem ca dozele să ajungă atunci când le așteptăm, nu vrem compensații în bani”, spune ministrul de externe italian.

Nici compania Moderna nu pare lipsită de probleme legate de livrarea dozelor. Polonia a anunțat, luni, că transportul programat pentru marți a fost anulat, până cel mai probabil în weekend.

România a primit doar 14.000 de doze de vaccin Moderna până acum. Alte peste 20.000 de doze ar urma să ajungă în țară la finalul lunii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Lucia Ciocârlie Haranguș