Confidenţialitate

Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor și Fundația Principesa Margareta a României marchează Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice (1 octombrie), Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor și Fundația Principesa Margareta a României organizează a 7-a ediție a Campaniei naționale de voluntariat „Flori pentru Suflet”.

În perioada 27 septembrie – 7 octombrie, peste 60 de ONG-uri din toată țara, instituții publice, instituții de învățământ, companii sau voluntari vor susține mesajul unei bătrâneți demne pentru vârstnicii din România prin oferirea de flori și gânduri bune seniorilor. Locurile de desfășurare ale campaniei sunt diverse, de la cămine de bătrâni, la cafenele și restaurante, centre comerciale, muzee, casierii și puncte de lucru ale partenerilor, centre de zi, parcuri și spații publice sau la domiciliul vârstnicilor nedeplasabili.

De altfel, oricine se poate alătura campaniei, alături de familie, prieteni sau colegi, dăruind câteva flori. „Propunem un model de implicare și voluntariat în sprijinul vârstnicilor, simplu și la îndemâna oricui. În perioada campaniei, oricine se poate înscrie pe www.niciodatasingur.ro/floripentrusuflet. Acolo ne pot spune câte flori doresc sa ofere, iar noi le vom trimite felicitările pe care le vor dărui.

Apoi, pot organiza acțiunea în comunitatea lor în orice zi a campaniei și pot posta pe rețelele sociale folosind #floripentrusuflet. E un gest mic, dar care înseamnă enorm pentru bătrânii singuri ai României.” a declarat Beatrice Culda, director executiv Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor.

Campania este organizată la nivel internațional de către Federația Internațională les petits frères des Pauvres în țări precum Franța, Spania, Ungaria, Elveția, Germania, Polonia, Mexic, Canada sau Statele Unite ale Americii. Mesajul global al campaniei este întărirea relațiilor între generații pentru a oferi bătrâneți frumoase și lipsite de griji, prin mobilizarea de voluntari în sprijinul vârstnicilor.

La nivel mondial, din ce în ce mai mulți vârstnici sunt afectați de izolare socială și singurătate. În România, conform unui studiu realizat de GfK pentru Fundația Principesa Margareta a României, unul din doi vârstnici din România este afectat de singurătate sau trăiește sentimentul inutilității.