Confidenţialitate

Armata SUA a finalizat retragerea din Afganistan, după aproape 20 de ani de misiune

Armata americană a părăsit Afganistanul, anunță Pentagonul, după un război de 20 de ani.

Preşedintele Joe Biden este așteptat să se adreseze poporului american în această după amiază pentru a explica decizia sa de “a nu prelungi prezenţa americană după 31 august” în Afganistan, anunță Casa Albă.

Tot astăzi, miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor avea o reuniune extraordinară consacrată analizării ultimelor evoluţii din Afganistan.

Ultimul avion a decolat de pe aeroportul din Kabul pe 30 august”, la orele 19:29 GMT, au declarat oficiali americani.

Ambasadorul Washingtonului la Kabul şi un general au fost ultimii americani care au părăsit ţara. Cei doi au fost ultimii care au urcat în avion.

Dacă evacuările militare au fost finalizate, continuă misiunea diplomatică pentru a ne asigura că mai mulţi cetăţeni americani şi afgani care vor să plece pot face acest lucru, a declarat generalul Kenneth McKenzie, cel care a condus comandamentul central din Afganistan.

Forţele americane au intrat în Afganistan în octombrie 2001 pentru a-i îndepărta pe talibani, după refuzul acestora de a-l preda pe şeful Al-Qaïda, Ossama Ben Laden, căutat după atentatele de la 11 septembrie.

După plecarea ultimilor soldați, focuri de armă s-au auzit la Kabul în primele ore ale zilei de astăzi; responsabilii talibani arătându-se triumfători după ceea ce au numit un “moment istoric”.

“Țara noastră şi-a recăpătat independenţa deplină”, a declarat un purtător de cuvânt al acestora.

Președintele Joe Biden le-a mulţumit militarilor americani că au efectuat în 17 zile “cea mai mare operaţiune de evacuare aeriană din istoria Statelor Unite” care a permis ca mai mult de 123.000 de oameni să părăsească ţara.

Foto: US Army/Facebook