Argentina: Kirchner, acuzata

Preşedinta Argentinei a fost pusa sub acuzare pentru obstrucționarea justiției. Potrivit publicaţiei Buenos Aires Herald, Cristina Kirchner ar fi ascuns rolul jucat de Iran în atacul comis la un centru evreiesc în anul 1994.

Procurorul federal Gerardo Pollicita a cerut investigarea penală a preşedintei şi a ministrului de Externe, Hector Timerman.

Cererea de inculpare a Cristinei Kirchner fusese prezentată iniţial de procurorul de caz Alberto Nisman, găsit mort pe 18 ianuarie.

La inceputul lunii februarie a aparut informatia ca procurorul, a carui moarte neelucidata a zguduit Argentina, a vrut sa ceara arestarea presedintei pentru ingradirea justitiei. Mai mult, Nisman sustinea că preşedinta şi Timerman i-au protejat pe autorii atacului terorist, care ar fi fost finanţaţi de regimul din Iran.

Intr-un cos de gunoi, la perchezitiile din casa procurorului decedat, a fost gasita o ciorna de 26 de pagini cu informatii in acest sens, datata 14 iunie 2014.

In atentatul din 18 iulie 1994, la sediul Asociaţiei mutuale israelo-argentiniene, 85 de oameni au fost ucisi şi citeva sute – răniţi.