Ar fi trebuit sau nu să fie interzis Corneliu Vadim Tudor în România de după 1989?

Corneliu Vadim Tudor a trecut dincolo aşa cum şi-ar fi dorit: adulat, înjurat, glorificat şi dispreţuit cu patimă – adică precum o vedetă, dominându-ne conversaţiile, făcându-ne să ne încăierăm, o dată în plus, din cauza lui. Televiziunile au transmis ore în şir de la catafalc, Facebook-ul a luat foc în comentarii pro şi contra şi însuşi preşedintele României şi-a amânat o declaraţie publică deoarece se suprapunea cu spectacolul înmormântării lui Corneliu Vadim Tudor.

Diavolul săptămânii este Corneliu Vadim Tudor, aşadar, dacă nu carecumva şi al  ultimelor două sau chiar 3 decenii. Are toate datele: ne-a dus în ispita xenofobiei, a fricii faţă de străin, deci, ne-a făcut să-l iubim – măcar unii dintre noi – să-l votăm pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Ne-a făcut să râdem de defectele semenilor noştri, ne-a învăţat că jignirea publică, defăimarea, insulta şi calomnia rămân nepedepsite în România şi ne-a încurajat să facem la fel.

Apoi, ca un înger căzut – ce altceva este diavolul? – Vadim Tudor a dat dovadă de compasiune faţă de săraci, organizând ani la rând Cina Creştină. A iubit cu patimă animalele – şi în mod special câinii – în ultima veme hrănea o turmă de 41 de câni într-un adăpost de la marginea Bucureştiului. Avea o memorie prodigioasă, un verb muşcător şi un temperament de oală sub presiune. Era căutat de televiziuni pentru că făcea rating, ceea ce spune ceva despre el, dar şi mai multe despre noi.

Decorat de statul român post-comunist cu Steaua României, Vadim Tudor s-a opus din răsputeri despărţirii României de comunism. A fost un apologet şi un glorificator al Securităţii, un antieuropean strident, chiar dacă a fost europarlamentar. În general, s-a străduit din răsputeri să influenţeze evoluţia României şi este momentul să ne întrebăm, azi, dacă a reuşit sau nu. Ne-ar fi fost mai bine sau mai rău fără Vadim?

Vă întrebăm azi ce credeţi: ar fi trebuit sau nu să fie interzis Corneliu Vadim Tudor în România de după 1989?

Puteţi asculta LIVE Avocatul Diavolului şi online, la adresa www.europafm.ro/liveVlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.