Ar fi potrivit ca statul român să stimuleze imigrația străinilor spre România?

Așa cum vă spuneam la pastila Biziday, scăderea cu aproximativ 300.000 a numărului de români activi doar în primele luni ale acestui an sugerează un nou val de emigrație, o plecare către tărâmuri mai bune a românilor care au capacitate, dar și voință de muncă.

În ciuda creșterii salariului minim, în ciuda scăderii taxelor pe muncă, în ciuda creării a 160.000 de noi locuri de muncă numai în primele cinci luni, spune Agenția de profil, românii tot pleacă… Vor mai mult, e dreptul lor și să vrea și să plece dacă li se pare că țara în care s-au născut nu le poate oferi, dar acesta este contextul în care Europa toată se confruntă cu un val de imigrație pentru care se caută soluții colective.

Italia, țara cea mai invadată de imigranți din nordul Africii și Orientul Mijlociu, a amenințat că le dă vize Schengen dacă celelalte țări membre nu vor să-și ia o cotă de azilanți. Ungaria, țară vecină, prietenă dar cam neprietenoasă cu străinii în general, s-a apucat să facă garduri, că cică kebapul arăbesc ar submina gulașul unguresc și n-or să mai aibă ungurii de lucru.

România ar urma să gestioneze în jur de 3-4 mii de azilanți, în marea lor majoritate arabi, dar v-am descris acest context ca să vă întreb dacă n-ar fi mai bine să-i îmbiem să rămână la noi. N-or fi toți Raed Arafat, dar în condițiile în care, e clar, o chestiune de ani sau poate de luni, țara noastră va avea o problemă cu lipsa forței de muncă, oare n-ar fi bine să profităm de astfel de evenimente.

Întrebarea de fapt este mult mai amplă… trebuie să sondăm astăzi conceptele fundamentale ale nației … pentru a vedea dacă am accepta muncitori de pe alte meleaguri în țara noastră.

Așa că vă întreb – credeți că ar fi potrivit sau ar fi nepotrivit ca statul român să stimuleze imigrația străinilor spre România?

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.

FOTO: Igor Stevanovic/ Shutterstock