Ar fi o idee bună ca ortodocşii şi catolicii români să facă parte din aceeaşi Biserică?

Anul trecut, în decembrie, Papa Francisc a cerut unificarea urgentă și necondiționată a Bisericilor Catolică și Ortodoxă. A făcut asta la Istanbul în fața patriarhului ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu I, după ce au participat împreună la o liturghie. Deși Papa a ținut să sublinieze că nu există nicio pretenție din partea catolicilor și că unificarea ar trebui după 1000 de ani să fie necondiționată, cererea a rămas fără ecou până acum, Bisericile ortodoxe fiind oricum autarhice, de sine stătătoare.

Ca idee trebuie să știți că Bisericile Catolică și Ortodoxă s-au separat în anul 1054, când Patriarhul Constantinopolului și Papa de la Roma s-au anatemizat reciproc. Nu vreau și mi se pare oricum destul de ridicol să reluăm temele de diferență doctrinară care au divizat cele două blocuri creștine. Dar aș vrea ca împreună să dezbatem această idee.

Moise Guran vă î­ntreabă astăzi, la România în Direct cum vi s­-ar părea dacă noi, românii, catolici ortodocși sau de alte confesiuni, am merge la aceeași biserică. Vi s-ar părea o idee bună sau, din contră, ați considera că o singură Biserică , fie ea autocefală sau nu, ar însemna o despărțire de istoria de 1000 de ani a ortodoxiei românești?

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.