Confidenţialitate

Apel către adolescenți să evite jocul ”Balena Albastră”, deoarece îi determină să se sinucidă

Mare atenție la jocurile pe care le găsiți pe internet!  Autoritățile din Republica Moldova au lansat un apel către toți adolescenții să evite jocul ‘’Balena Albastră’’, considerat extrem de periculos, deoarece îi  determină pe tineri să se sinucidă.

Jocul a apărut pe o rețea de socializare din Rusia și din cauza acestuia, 130 de adolescenți și-au pus capăt zilelor, în ultimele 6 luni.

3 dintre ei sunt din Republica Moldova.

Jocul presupune îndeplinirea mai multor sarcini pe parcursul a 50 de zile. Tinerii sunt puși să urmărească o zi întreagă filme de groază, să se trezească la ore neobișnuite pentru a îndeplini o anumită sarcină, să se urce pe poduri sau blocuri înalte ca să își învingă frica și chiar să se mutileze.

Ei trebuie să posteze pe site-ul Vkontakte, un fel de facebook rusesc, fotografii care să demonstreze că au dus la bun sfârșit o sarcină. La final, prin intimidări și amenințări, tinerii sunt constrânși să își pună capăt zilelor.

Săptămâna trecută, 3 tineri din Chișinău au pierit după ce s-au aruncat în gol. Doi dintre ei, aveau 15 și 16 ani și au sărit de pe o clădire cu 18 etaje, iar autoritățile au găsit dovezi, pe paginile lor de socializare, că au participat la jocul ”Balena Albastră”.

Ședința primăriei din Chișinău a început astăzi cu un moment de reculegere în memoria celor 3 tineri – scrie site-ul Unimedia.info.

Primarul din Chișinău, Dorin Chirtoacă a amintit apoi, că sâmbătă, s-a întâlnit cu toți directorii de școli și licee, cărora le-a cerut să-i înștiințeze pe elevi în privința pericolelor la care se expun atunci când se joacă pe internet.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Inițiatorul jocului ”Balena Albastră” este un tânăr de 21 de ani din Rusia, care a fost arestat încă din noiembrie anul trecut. El mai crease, în urmă cu câțiva ani, un alt joc periculos, care a fost interzis.

( În imagine, Rina, o tânără ucraineană, considerată a fi prima victimă a jocului ”Balena Albastră”. Ea s-a sinucis pe 23 noiembrie 2015.)