Confidenţialitate

Apa de la centrala nucleară Fukushima va fi deversată în mare | AUDIO

Japonia va deversa în mare, după tratamentul corespunzător, apa de la centrala nucleară avariată în cutremurul urmat de valul seismic din 11 martie 2011 din Fukushima.

Decizia de a deversa în mare apa de la Fukushima pune capăt la şapte ani de dezbateri cu privire la modul de a scăpa de apa provenită din ploaie, pânze freatice sau injectări necesare pentru a răci nucleele reactoarelor nucleare intrate în fuziune după tsunami-ul din 11 martie 2011.

Apa va fi deversată “după ce se va asigura că este la un nivel (de substanţe radioactive) semnificativ sub standardele de siguranţă”, a spus premierul japonez, adăugând că guvernul japonez va lua “măsuri” pentru a nu dăuna reputaţiei regiunii.

Această opţiune, privilegiată în detrimentul altor scenarii, ca evaporarea în aer sau depozitarea durabilă, este puternic contestată în special de pescarii şi fermierii din Fukushima care se tem că acest lucru va degrada mai mult imaginea produselor lor în rândul consumatorilor.

Apromximativ 1.250.000 de tone de apă contaminată sunt stocate în prezent în mai mult de o mie de cisterne în apropierea centralei nucleare de la Fukushima.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Sonia Teodoriu

Foto: Captură video