Anii 90, senzaţii tari pentru artişti

Grupul Milli Vanilli recunoaşte că a făcut playback pe mai multe piese, Eric Clapton îşi pierde fiul, în vârstă de doar patru ani, iar Michael Jackson se confruntă pentru prima dată cu acuzaţiile de molestare asupra copiilor.

Anii 90 au adus o explozie de muzică bună, dar şi o mulţime de controverse şi poveşti care au alimentat imaginaţia fanilor şi paginile ziarelor.

Pe 6 februarie 1990, Billy Idol era implicat într-un grav accident de motocicletă. Deşi era pregătit să joace un rol important în filmul ‘The Doors’ al lui Oliver Stone, din cauza accidentului a trebuit să-şi reducă apariţia. Acelaşi an o aduce pe Madonna la un pas de închisoare – pe 29 mai Madonna este ameninţată cu închisoarea de poliţia din Toronto pentru a renunţa la o scenă vulgară din show-ul ei. Madonna refuză şi face gestul vulgar în timp ce cântă ‘Like a Virgin’. Poliţia îşi reanalizează posibilităţile de reacţie şi decide până la urmă să renunţe la acuzaţii.

Nu la fel de uşor a scăpat, doi ani mai târziu, Michael Jackson, atunci când au început să apară acuzaţiile de molestare asupra copiilor. Au urmat multe procese şi dezbateri care aproape i-au îngropat cariera Regelui Muzicii Pop. Mulţi fani i-au rămas totuşi aproape şi l-au ajutat mai târziu să revină în prima linie a muzicii.

Tot în anii 90 a apărut şi cel mai mare scandal din istorie legat de artiştii care caută inspiraţia la alţii. Pe 27 noiembrie 1990 grupul Milli Vanilli recunoaşte că a facut playback pe mai multe piese, inclusiv ‘Girl You Know It’s True’. Milli Vanilli pierde cu această ocazie şi premiul Grammy.

Pe 20 martie 1991,fiul de 4 ani al lui Eric Clapton cade de la etajul 49 al unui apartament din New York. În urma tragediei, Eric Clapton scrie ‘Tears in Heaven‘.

Pe 8 iulie 1996, din Marea Britanie venea curentul ‘girl power’.Trupa Spice Girls lansează atunci single-ul de debut, ‘Wannabe‘, care ajunge hit internaţional şi devine cel mai bine vândut single al unei trupe feminine din toate timpurile.

Anii 90 au rescris şi modul în care circulă muzica. Dacă am început decada cu benzi de magnetofon, viniluri şi casete, la finalul anilor 90 acestea păreau uitate şi câştigau teren CD-urile şi formatele digitale. Comprimarea mp3 sau după alte standarde a permis acumularea unui număr mare de piese pe un singur suport, astfel încât fiecare pasionat de muzică a putut să-şi facă mai uşor listele de preferinţe şi să-şi asculte muzica preferată oricând.

Dar cel mai frumos în anii 90 rămâne bagajul nostru de amintiri, pe care le vom retrăi împreună pe 25 şi 26 ianuarie, la Europa FM.

În acest weekend rămâi pe frecvenţa Europa FM pentru un nou weekend special: Weekend 90!