Confidenţialitate

Anchetele Bankwatch și masterclass Cristian Tudor Popescu la Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica

Dezbateri despre situația din Ucraina, finanțe și mediu, manipulare și propagandă în cinema, o expoziție foto și documentare de investigație realizate de Bankwatch și Vice vor completa anul acesta programul Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica. Evenimentul se deschide oficial duminică, 26 aprilie, de la 20.00, la Cinema Studio, cu thriller-ul 13 minutes, de Oliver Hirschbiegel, proiectat în premieră în România. Cea de-a patra ediție va avea loc între 26 și 30 aprilie, la Studio și Elvire Popesco și se va închide cu premiera Words with Gods.

Programul complet îl găsiţi la adresa: cinepolitica.ro/ro/program

Bankwatch România va prezenta exemple din eforturile organizaţiei de a opri impactele negative de mediu ale investiţiilor financiare europene în ţări în curs de dezvoltare joi, 30 aprilie, de la 18.00, la Cinema Elvire Popesco. În program – o expoziție foto, proiecţii în premieră ale unor filme-anchetă din Ucraina și Tunisia despre bătălia unor comunități locale cu giganți energetici, și o dezbatere interactivă cu invitați din sectorul cooperării pentru dezvoltare și protecția mediului din România. Expoziția foto „Când praful se așază”, despre o carieră de minereu de fier ce afectează nomazii din Mongolia, poate fi vizitată de la 11.00, în aceeași zi.

Scriitorul, jurnalistul și filmologul Cristian Tudor Popescu revine la Cinepolitica marți, 28 aprilie, de la 18.30, la Elvire Popesco, cu al treilea episod al conferinței sale de succes despre propagandă și manipulare în cinema, oferind noi exemple spre dezbatere.

Cristian Tudor Popescu_Cinepolitica

Tot marți, de la 17.00, la Elvire Popesco, documentarele de scurtmetraj marca VICE aduc dezvăluiri din Rusia de azi: Potretul unui oligarh rus, Ruleta rusească: invazia Ucrainei, Armata fantomă a Rusiei, Arestarea lui Simon Ostrovski. Pe marginea lor se va discuta miercuri, 29 aprilie, de la 18.30, în Frontline Club din București.

Luni, 27 aprilie, de la 17.00, la Cinema Elvire Popesco, ONG-ul „Pământeni” lansează campania de strângere de fonduri pentru răniți „Pământeni pentru Ucraina”. Evenimentul cuprinde: filme documentare de scurtmetraj din seria #Babylon’13 – Cinema of Civil Protest, documentarul Nadia noastră, despre Nadejda Savcenko, pilot ucrainean deținut ilegal pe teritoriul Rusiei, precum și dezbateri, la care vor participa ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer, și alți invitați.

Compania România, un experiment aflat la intersecția dintre spectacol, cinematografie, psihologie socială și accident controlat, își prezintă una dintre cele mai controversate acțiuni într-o proiecție urmată de dezbatere pe 29 aprilie, de la 19.00, la Dianei 4. Este o producție a colectivului anarho-feminist #norma, format din Andra Popescu, Ioana Păun și Maria Drăghici.

Pe 22 septembrie 2013, două regizoare deplasează 50 de tineri furioși într-un sat de la marginea Bucureștiului, transpunându-i în anul 2015, într-o Românie care nu mai există ca stat, ci a devenit o companie privată. Puși în fața raderii întregului sat, participanții se poziționează fie de partea Companiei România, fie împotriva acesteia. Însă sosirea buldozerului destabilizează spontan identitățile celor implicați: activiștii devin agresori, regizorul devine dictator, actorii boicotează producția.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi are  ca parteneri instituționali Institutul Cultural Român, Primăria Municipiului București, British Council, Institutul Francez, Ambasada Ucrainei la București, Institutul Maghiar București.