Confidenţialitate

Anchete în România și Marea Britanie în cazul atacurilor cibernetice din țara noastră. Poliția britanică a arestat deja un român în acest caz

După ce marți poliția britanică a arestat un român suspectat de implicare în atacurile cibernetice din ultimele zile asupra unor site-uri din țara noastră, continuă anchete în Marea Britanie și România pentru identificarea tuturor membrilor rețelei. 

Autoritățile de la București au emis mandatul de reținere a individului, suspectat că le-a fost complice hackerilor ruși, indicându-le acestora ce pagini să vizeze, anume ale unor instituții publice și redacții de presă.

O grupare de hackerii pro-ruși au blocat zilele trecute mai multe siteuri din România, inclusiv pe cele ale Guvernului, Ministerului Apărării Naționale și Poliției de Frontieră.

Gruparea ajutată de românul care locuiește la Londra, un tânăr din Satu Mare, amenință acum autoritățile române că, în urma anchetei, va ataca din nou instituții de la noi, inclusiv Ministerul Sănătății. Chiar și ventilatoarele din spitale.

DIICOT a deschis un dosar penal pentru perturbarea funcționarii sistemelor informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Inițal, prchezițiile la domiciliul românului au fost făcute de polițiștii britanici, spunea marți ministrul de Interne, Lucian Bode:

„La data de 2 mai, autoritățile de aplicare a legii din Marea Britanie au efectuat o percheziție domiciliară la adresa de reședință a cetățeanului român. Ofițeri specializați din cadrul IGPR s-au deplasat la Londra pentru acordarea de sprijin în ancheta desfășurată de către autoritățile din Marea Britanie. Cetățeanul la care făceam referirea este în custodia autorităților.”

Directoratul pentru Securitate Cibernetică, STS și SRI ne recomandă să facem update-uri la la programele informatice care ne protejează de viruși, să facem copii de siguranță la informațiile stocate în telefoane sau calcuculatoare și să nu deschidem mesaje sau linkuri suspecte.