Confidenţialitate

Anchetă la Paris: Localuri de lux în care nu se poartă mască

Restaurante clandestine, în care sunt servite caviar, șampanie, meniuri pregătite de mari bucătari și în care nu se poartă mască.

Așa funcționează câteva localuri pentru oaspeți „cu relații” și „de rang înalt” din Paris.

O anchetă TV a scos la iveală aceste afaceri „de pandemie” și a provocat un scandal în Franța – după ce o sursă a declarat că în aceste restaurante ajung și miniștri.

Postul privat de televiziune M6 a difuzat un reportaj realizat cu o cameră ascunsă într-un loc prezentat ca „un restaurant clandestin situat în cartierele selecte” – unde participanţii şi chelnerii nu poartă măşti şi nu respectă distanțarea.

Canalul a difuzat şi alte imagini din timpul unei petreceri cu taxă de acces, unde zeci de invitaţi apar fără măşti, unii îmbrăţişându-se.

Unul dintre organizatorii unei astfel de petreceri a declarat: „Am luat cina săptămâna aceasta în două sau trei restaurante care sunt aşa-zise restaurante clandestine, împreună cu unii miniştri. Deci asta mă face să mă amuz oarecum. Suntem într-o democraţie. Facem ce vrem”.

Poliția anunță o anchetă. Oficial în Franţa, restaurantele şi barurile sunt închise de la sfârşitul lunii octombrie.

Pedepsele pentru cei care organizează petreceri clandestine ajung la 1 an de închisoare și amendă de 15.000 de euro, iar participanții riscă amenzi ce trec de 260 de euro.

Duminică, polemica pe această temă a fost subiectul cel mai popular pe Twitter, sub hashtagul #OnVeutLesNoms (vrem numele). Mai mulți miniștri au negat că ar avea cunoștință despre astfel de evenimente.

Ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a declarat: „(…)acest proprietar de restaurant să dea numele miniştrilor dacă este atât de bine informat” – am încheiat citatul.