Confidenţialitate

ANAF ar trebui să sancţioneze evaziunea în mod egal sau în funcţie de gravitatea ei?

Diavolul acestei săptămâni este Direcţia Antifraudă din ANAF. Nici nu se putea altfel, pentru că Direcţia Antifraudă a reuşit în numai câteva zile performanţa de a depăşi în vizibilitate chiar şi vedeta media a ultimilor ani, adică DNA.

Cum s‐a întâmplat asta? Foarte simplu ‐ Direcţia Antifraudă n‐a făcut altceva decât să aplice prevederile din ordonanţa anti‐evaziune fiscală adoptată de guvern ‐ cea care înăspreşte sancţiunile pentru comercianţii care nu eliberează bon fiscal.

Potrivit acestei Ordonanţe, cine nu dă bon fiscal, cine e găsit cu bani în plus sau în minus în casa de marcat, cine nu respectă regulile este amendat, iar activitatea îi este suspendată. Noua lege prevede cu intenţie măsuri severe împotriva evaziunii fiscale, în primul rând din cauza nivelului foarte ridicat al evaziunii fiscale în România.

Nevoia unor măsuri severe de combatere a evaziunii este uşor de înţeles ‐ doar că, după ce inspectorii Antifraudă au început să suspende activitatea unor firme pentru abateri minore, au apărut protestele şi societatea s‐a polarizat.

Unii spun că nu poate exista nici un strop de toleranţă pentru evaziunea fiscală şi că abaterile trebuie sancţionate sever, ca să fie dat un exemplu.

Alţii consideră că pedepsele trebuie să fie, totuşi, eşalonate şi proporţionale cu gravitatea evaziunii.

În urma controverselor publice, premierul Victor Ponta a anunţat că legislaţia va fi modificată din nou, în sensul temperării unora dintre sancţiuni. Activitatea firmelor nu va mai fi suspendată decât dacă în casă vor fi găsite până la 300 de lei nefiscalizaţi ‐ se vor da însă amenzi.

De aici pleacă şi discuţia noastră de azi şi asta va trebui să judecaţi dumneavoastră. Veţi vota, aşadar, pentru menţinerea actualelor prevederi, care au toleranţă zero faţă de abateri, sau pentru modificarea lor, astfel încât să fie introduse pedepse eşalonate, în funcţie de gravitatea evaziunii?

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/avocatul-diavolului-vreti-ca-anaf-sa-sanctioneze-evaziunea-in-functie-de-gravitatea-ei-3-04-2015?in=europafmromania/sets/avocatul-diavolului-cu-moise”]