Confidenţialitate

90 de ani de la nașterea actorului Amza Pellea

Amza Pellea s-a născut în Băilești, județul Dolj, la 7 aprilie 1931, într-o familie cu cinci copii, urmând cursurile Colegiului Național ”Carol I” din Craiova și ale Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București (1955).

De-a lungul carierei, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai talentaţi ai scenei româneşti.

Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (Vladica Hariton din Tudor din Vladimiri, Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia , rolurile din Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cât și personaje contemporane (Ailincii din Secunda 58, Manole din Somnoroasa aventură), dar și personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fântâna turmelor de Calderon, Horațiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov).

Amza Pellea a încetat din viaţă la 52 de ani şi a fost înmormântat în cimitirul Bellu din Bucureşti.

Invitată la Europa FM, în urmă cu cinci ani, Oana Pellea a vorbit despre relaţia pe care a avut-o cu tatăl ei, actorul Amza Pellea.

“Nu era Amza Pellea, era tatăl meu. Era prietenul meu cel mai bun şi mama prietena mea cea mai bună. Extraordinar de cald, un tata de o generozitate extraordinară, vorbea tot cu mine, nu m-a certat niciodată, nu a ridicat glasul la mine niciodată, nu mi-a spus niciodată <<trebuie să faci asta>>.”, a spus Oana Pellea.

Anul acesta, la festivalul Serile Filmului Românesc, de la Iași, organizatorii au anunțat că vor avea mai multe evenimente în memoria actorului Amza Pellea.