Amnesty International – 2.000 de femei au fost rapite de gruparea terorista Boko Haram

Răpiri în masă comise de gruparea teroristă Boko Haram – cel puțin 2 mii de femei și fete se află în taberele organizației.

Potrivit unui raport realizat de Amnesty International, peste 4 mii de persoane au fost ucise anul trecut de gruparea jihadistă.

Și UNICEF a publicat propriul bilanț: aproape 800 de mii de copii au fost forțați să-și părăsească locuințele din cauza acțiunilor Boko Haram în nordul Nigeriei.

Potrivit organizației Amnesty International, femeile răpite de la începutul anului și până în prezent se află în taberele grupării teroriste Boko Haram.

Raportul conține și mărturii ale unor femei care au reușit să scape din mâinile jihadiștilor.

Ele povestesc că au fost ținute în condiții oribile, în închisori suprapopulate, au fost căsătorite cu forța, violate și forțate să gătească și să facă menaj.

Alte femei susțin că au fost obligate să învețe să folosească arma de foc și să confecționeze bombe artizanale.

Potrivit Amnesty International, gruparea teroristă Boko Haram ar trebui judecată pentru crime de război și crime împotriva umanității.

Membrii acesteia au răpit anul trecut 276 de fete dintr-o școală din nord-estul Nigeriei. Armata nigeriană afirmA că știe unde se află elevele, dar că o operațiune de salvare ar fi prea riscantă.

Pe de altă parte, UNICEF anunță că aproape 800 de mii de copii au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele pentru a scăpa de violențele jihadiștilor.

Ei au traversat frontierele și s-au refugiat în Ciad, Niger sau Camerun.

Anul trecut, 4 mii de persoane au fost ucise de această gruparea Boko Haram.