Confidenţialitate

Americanii vaccinaţi anti-Covid nu trebuie să mai poarte măşti de protecție la exterior, când se află în grupuri mici

Anunțul vine de la autorităţile sanitare din Statele Unite. Măsura se aplică persoanelor care circulă singure sau în grupuri foarte mici.

În continuare, masca trebuie purtată când se formează grupuri mari de persoane.

Directoarea Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, Rochelle Walensky:

„Dacă sunteţi vaccinaţi cu schema completă şi vreţi să participaţi la o mică reuniune alături de oameni care sunt vaccinaţi şi alţii care sunt nevaccinaţi, datele ştiinţifice arată că puteţi să faceţi acest lucru în deplină siguranţă, fără mască sanitară. (…) În schimb, continuăm să recomandăm purtarea măştii în timpul activităţilor cu frecventare ridicată şi în spaţiile care sunt foarte aglomerate, precum stadioane pline sau la concerte”

Măsura a fost salutată și de președintele Joe Biden într-un discurs. Aproape 96 de milioane de persoane au deja schema completă în Statele Unite, adică aproximativ 30% din populație.

„În urma progreselor extraordinare pe care le-am făcut în lupta cu acest virus și a progreselor pe care oamenii de știință le-au făcut în a stabili cum se transmite, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a făcut un anunț important: de astăzi, dacă sunteți complet vaccinați, sunteți afară și nu în grupuri mari, nu mai trebuie să purtați mască. Pentru cei care nu s-au vaccinat încă – în special dacă sunteți tineri sau credeți că nu aveți nevoie – acesta este un alt motiv să mergeți să vă vaccinați”, a spus Joe Biden.

O persoană este considerată complet vaccinată la două săptămâni după administrarea rapelului. În Statele Unite sunt folosite 3 vaccinuri anti-Covid: Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson.

  • Iorgu Ianoși