Confidenţialitate

Ambasadorul SUA în China şi-a prezentat demisia

Ambasadorul Statelor Unite în China, Terry Branstad, şi-a prezentat demisia, a anunţat prin Twitter secretarul de Stat american, Mike Pompeo, fără a preciza motivul deciziei.

“Îi mulţumesc ambasadorului Terry Branstad pentru mandatul de peste trei ani în serviciul poporului american în calitatea de ambasador în Republica Populară China”, a afirmat Mike Pompeo.

“Ambasadorul Branstad a contribuit la reechilibrarea relaţiilor SUA-China, astfel încât să fie orientate spre rezultate, să fie axate pe principiul reciprocităţii şi să fie corecte. Această abordare va avea efecte pozitive durabile în deceniile următoare asupra politicii externe a SUA în zona Asia-Pacific”, a declarat Mike Pompeo.

Ministerul chinez de Externe nu a fost informat oficial despre demisia ambasadorului american, care intervine în contextul relaţiilor bilaterale tensionate.

Beijingul a anunțat vineri că va impune restricții pentru înalții diplomați și personalul american din China. Decizia, după ce Washington a instituit o măsură similară care vizează corpul diplomatic din Beijing, pe 3 septembrie.

Pe 9 septembrie, Terry Branstad a vrut să publice un articol de opinie în care acuza guvernul chinez de „exploatare” a deschiderii SUA pentru negociere în ultimele decenii, dar a fost oprit de către Partidul Comunist.