Ambasada SUA: Sistemul Aegis Ashore România este complet operaţional şi în întregime finanţat

Sistemul Aegis Ashore România este complet operaţional şi în întregime finanţat, a transmis, sâmbătă, Ambasada SUA la Bucureşti.

Sistemul Aegis Ashore România „reprezintă o contribuţie foarte importantă a Statelor Unite ale Americii şi a României la sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă al NATO (NATO Ballistic Missile Defense)”, potrivit  unui comunicat de presă transmis sâmbătă de Ambasada SUA la Bucureşti.

„Legislaţia avută în vedere în Legea de Autorizare a Apărării Naţionale pentru Anul Fiscal 2018 (FY18 National Defense Authorization Act) se referă la capacităţi suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu. Statele Unite îşi menţin angajamentul de a asigura apărarea României şi a tuturor aliaţilor NATO”, adaugă sursa citată.

În prima variantă a proiectului de buget al Pentagonului – avizat pozitiv de Camera Reprezentanților – se vorbea de accelerarea instalării de noi capabilități la baza militară de la Deveselu.

Acestea ar fi urmat să fie instalate în cel mult 1 an de la aprobarea bugetului.Articolul a fost însă, eliminat, din proiectul de buget de către Senat luna trecută.  Prevederea nu se mai regăsește, așadar,  în ultima variantă a draftului de act normativ.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,  a fost întrebat de jurnaliștii Hotnews dacă în interiorul Alianței Nord-Atlantice există discuții privind suplimentarea capabilităților antirachetă de la Deveselu.

„Nu pot intra in detalii operationale. Pot spune, doar, ca sistemul de aparare antiracheta este doar o parte din mecanismele noastre de raspuns. Afem mecanisme puternice de descurajare in cadrul NATO, iar NATO este mereu pregatita sa-i apere si sa-i protejeze pe aliati impotriva oricarei amenintari potentiale.”

Să mai spunem că în bugetul de apărare al Statelor Unite pe anul viitor a fost menținută alocarea a aproape 3 milioane de dolari pentru baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii.

După votul din Senat, proiectul de buget pe 2018 al Pentagonului așteaptă promulgarea din partea președintelui Trump.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS