Confidenţialitate

Alexandra Ungureanu s-a apucat de vlogging – VIDEO

Atrasă de emoția specială dăruită de folclorul românesc, Alexandra Ungureanu a introdus elemente etnice în proiectul său electro-pop&neotraditional. Așa s-au născut piesele pe care le-a lansat până acum: “Bate, bate”, “Vântule” și “Iarna mea”. În urmă cu puțin timp, artista a făcut o călătorie muzicală la Agrieş, la poalele Ţibleşului și a stat de vorbă cu Teodora și Lenuța Purja, două românce talentate recunoscute pentru valoarea lor, ce au reușit să transmită mai departe muzica tradițională.

„Mi-am dorit să fiu cât mai aproape de locurile și oamenii care poartă această muzică minunată autentică și cât mai nealterată de lumea modernă. Așa că mi-am făcut bagajele, am pus și laptopul, microfonul și placa de sunet și am plecat la drum, în căutarea cântecelor și obiceiurilor de demult, și a poveștilor despre sufletul satului românesc, care sper să nu fie uitate niciodată. Merg la rapsozi populari, pentru că sunt păstrători de tradiții vechi și creatori de folclor curat, diferit de ceea ce vedem în mod normal la TV sau la muzica populară pentru petreceri, nunți.

Mulți dintre acești oameni nu au ajuns niciodată pe scenă, sunt cunoscuți acolo, la ei în sat. Lelea Teodora, în schimb, este recunoscută pentru valoarea ei și a fost declarată “Tezaur Uman Viu”, printre puținii români incluși în patrimoniul Unesco. Iar fiica ei, Lenuța, a câștigat peste 100 de premii la concursuri naționale și internaționale. Dincolo de aceste aprecieri, eu m-am bucurat că m-au primit acolo, în ogradă, le-am cunoscut în mediul lor, acolo unde s-au născut horile, din doruri și suferințe de demult, și a fost o experiență foarte frumoasă și emotionanta”, mărturisește Alexandra.