Confidenţialitate

Alexandra Maria Bocșe: “România este parte a efortului european și internațional de combatere a schimbărilor climatice” | VIDEO

“România este parte a efortului european și internațional de combatere a schimbărilor climatice și este dornică să influențeze din ce în ce mai mult politicile publice europene și internaționale în acest domeniu. Președintele se implică în acest sens având în vedere prerogativele sale de reprezentare a României pe plan internațional, prerogativele în materie de politică externă, stipulate și în Constituție”, spune, la Europa FM, Alexandra Maria Bocșe, consilier de stat în Departamentul Climă și Sustenabilitate al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis a numit-o, în august 2020, în funcția de consilier de stat, pe Alexandra Maria Bocșe, înființând atunci un nou Departament la Administrația Prezidențială, responsabil de climă și sustenabilitate. Decizia a venit ca urmare a unui preocupări tot mai intense a României de a se implica în problemele de mediu.

”Apreciez inițiativa Europa FM de a informa publicul cu privire la probleme de protecție a mediului și pe tema schimbărilor climatice prin emisiunea Misiunea Verde. Îmbunătățirea calității mediului depinde de o serie de politici publice, legislație adecvată, dar și de efortul individual al fiecăruia/ fiecăreia dintre noi. Am urmărit ultimele ediții ale emisiunii dumneavoastră și am constatat cu bucurie interesul ascultătorilor pentru teme de mediu, dorința de a recicla mai mult, a emite mai puțin carbon, a trăi în case eficiente energetic, etc.

Președintele României și Administrația Prezidențială îi vor sprijini în aceste demersuri. Președintele își ia, pentru al doilea mandat, angajamentul de a se implica direct pentru a sprijini măsurile și politicile publice care asigură un mediu curat, în special măsuri care vizează reducerea poluării, protejarea biodiversității, precum și combaterea schimbărilor climatice. Toate acestea vor avea efecte benefice asupra calității vieții cetățenilor României.

Schimbările climatice constituie una dintre cele mai mari provocări la adresa omenirii, în condițiile în care varii forumuri științifice și entități politice precum Națiunile Unite consideră că traversăm o perioadă de urgență climatică. Efectele schimbărilor climatice nu cunosc granițe naționale și cetățenii României sunt expuși la ele, fie că este vorba de valuri de căldură greu de suportat de organismul uman, secetă care distruge producția agricolă sau inundații mai dese.
În anul 2021, Președintele României și Administrația Prezidențială își propun să lucreze pe diverse domenii care au legătură cu protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice”, spune Alexandra Maria Bocșe.

Invitată la Misiunea Verde, la Europa FM, Alexandra Maria Bocșe, consilier de stat în Departamentul Climă și Sustenabilitate al Administrației Prezidențiale, a anunțat că România se pregătește în acest an să găzduiască un eveniment internațional dedicat schimbărilor climatice, mediului și sănătății publice.

“Administrația Prezidențială va continua să sprijine integrarea în organisme internaționale și întărirea rolului pe care România îl joacă la nivelul Uniunii Europene (UE) și al Organizației Națiunilor Unite (ONU) în materie de combatere a schimbărilor climatice.

Susținerea Președintelui României este esențială în aderarea României la IPAC (International Programme for Action on Climate) din cadrul Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Participarea la IPAC va lărgi accesul României la expertiză și bune practici care să îi permită formularea și implementarea unor politici care vizează schimbările climatice.

E important de menționat că aderăm la IPAC ca membru fondator implicat activ în procesul de elaborare și construcție a IPAC. Este o șansă unică pentru România să se implice în modelarea naturii și direcției unei inițiative internaționale. În afară de asta, prin implicarea în IPAC dorim să dăm un semnal clar că suntem pregătiți să devenim membri OCDE și să ne asumăm responsabilitățile care revin unui membru.

Problemele de mediu și în special problema schimbărilor climatice își fac loc constant pe agenda unor reuniuni europene la cel mai înalt nivel, de exemplu reuniunile Consiliului European. Asta indică și importanța atașată de către Uniunea Europeană acestui subiect. Prin vocea Președintelui prezent la reuniunile Consiliul European în 2019 și 2020, România și-a asumat cu responsabilitate ținta europeană de atingere a neutralității din punct de vedere al carbonului până în 2050 și a susținut o țintă ambițioasă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 (de cel puțin 55% față de nivelul din 1990)”, a precizat Alexandra Maria Bocșe, duminică, în emisiunea Misiunea Verde, de la Europa FM.