Confidenţialitate

Alex Găvan: Din fondurile donate de români, s-au construit două școli în Nepal

Alpinistul român Alex Găvan a dat startul campaniei “Bucurie pentru Nepal” în 2015. Aproape 37.000 de români au donat bani, în total au fost strânși 106.576 euro.
Până acum, două școli au fost construite, iar copiii nepalezi au început cursurile. Mai plus, alpinistul anunță că datorită modului responsabil în care au fost administrate fondurile, s-a reușit începerea construcției celei de-a treia scoli, finanțată tot din fondurile donate de români.

Cele două școli au fost reconstruite pe locul celor total distruse de cutremur, în zone izolate și defavorizate și găzduiesc acum peste 150 de copii de grădiniță și clase primare. Alex Găvan afirmă că școlile sunt construite din materiale prietenoase cu mediul înconjurător, clasele sunt izolate fonic și au fost dotate la standarde de calitate, ceea ce încurajează elevii să își continue studiile. Mai mult, construcțiile respectă normele de siguranță și sunt rezistente în cazul unui cutremur de intensitate. Toate cele trei școli au câte opt clase fiecare și sunt construite după un proiect standard aprobat de Guvernul nepalez.

Prima școală construită se află la 135 de kilometri de capitala Kathmandu, în localitatea Satdobato din districtul Gorkha, foarte aproape de epicentrul cutremurului, în zona vârfului Manaslu (8156 m), pe care Alex Găvan l-a escaladat în 2011. Aici învață deja 41 de copii, majoritatea fiind din casta daliților, considerată de neatins. Se estimează că numărul lor va crește până la finalul anului. Costul total al construcției: 33.663,73 euro.

A doua școală se află la 190 de kilometri de capitala Kathmandu, în satul Tekanpur, districtul Okhaldunga. Aici învață 111 copii. Cei mai mulți sunt etnici rai, tamang și șerpa. Costul total al construcției: 34.206,61 euro.

Lucrările de construcție au fost derulate prin intermediul partenerului din Nepal, organizația umanitară Karuna-Shechen, fondată de Matthieu Ricard.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Costul estimat pentru fiecare școală se ridica la suma de 51.000 de euro. Datorită unui curs fluctuant euro-dolari-rupii nepaleze și a modului în care au fost gestionate lucrările, costurile au fost considerabil mai mici, făcându-se o economie de 34.325,72 euro. Astfel, organizația Karuna-Shechen a ajuns la concluzia că fondurile adunate în cadrul campaniei “Bucurie pentru Nepal” permit construcția unei noi școli de opt clase, în zona muntelui sfânt Gaurishankar (7.181 m), în satul Lakaiguan, la 170 de kilometri de Kathmandu. Școala este ridicată acum în proporție de 70% și va găzdui peste 100 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani.

Campania “Bucurie pentru Nepal” / “Joy for Nepal” a fost lansată pe 19 mai 2015, de ziua lui Alex Găvan, în urma tragediei provocate de cutremurul din 25 aprilie.
Aproape 9.000 de oameni și-au pierdut viața atunci și peste 22.000 au fost răniți. Avalanșa ce a urmat cutremurului l-a surprins pe alpinist in Tabăra de Bază de pe Everest. Supraviețuind, Alex a participat ulterior la operațiunile de căutare și salvare a celor aflați sub zăpadă. In final, 22 de alpiniști au murit.
Cele mai multe donații au venit de la persoane private care au răspuns apelului trimițând SMS-uri în valoare de doi euro. De asemenea, donații s-au făcut și prin sponsorizări, transferuri bancare sau plăți cu cardul, pe www.alexgavan.ro/nepal.

Foto: Alex Găvan