Confidenţialitate

Alessandro Safina concertează pe 14 aprilie în Bucureşti

Concertul pe care tenorul italian Alessandro Safina trebuia să îl susţină în luna decembrie a anului trecut, la Bucureşti, a fost reprogramat pentru data de 14 aprilie 2016, după ce artistul a avut probleme de sănătate.

“Pentru muzica pe care o cânt am nevoie de întreaga mea capacitate vocală şi sunt în prezent sub tratament din cauza unei bronşite acute”, spunea, la finalul anului trecut, Alessandro Safina.

Alessandro Safina a mai concertat în Bucureşti pe 7 martie 2012, pe 2 noiembrie 2009 şi pe 6 iunie 2008.

Cine este Alessandro Safina

Tenorul italian Alessandro Safina are o cariera strălucitoare în lumea operei, concertând, cu casa închisă, pe cele mai prestigioase scene. El a cunoscut o creştere a popularităţii la începutul anului 2000, când a combinat muzica clasică cu cea pop pentru a crea un nou stil, greu de încadrat – “Opera-Rock”– dupa cum îl numeşte el însuşi. Celebrul tenor italian a cucerit inimile româncelor cu piesa “Luna” din serialul “Clona”, single-ul ce a staţionat după lansare, în vârful topurilor timp de 14 săptămâni.

Alessandro Safina a fost inclus in topul “Great Performances” de catre un publicul american. Alessandro Safina a fost inclus în Top 50 cele mai frumoase persoane din lume (2002) de către revista People’s Magazine, pe locul 8.

Născut pe 14 octombrie 1963 în micul oraș Siena din Italia, Safina își descrie copilăria ca fiind una „normală, foarte normală”. I-a plăcut opera de mic, iar părinții i-au încurajat această pasiune. Când a împlinit 17 ani, tânărul Alessandro a devenit tot mai atras de muzica pop.

„A fost un moment extraordinar al vieții mele. Erau multe trupe care îmi plăcea: U2, Simple Minds, The Clash, care au adus un nou val în muzică. Trupa U2 îmi place în mod special pentru că piesele lor reprezintă dragoste și pace. Mi-ar plăcea să cânt în duet cu Bono”, spune Alessandro Safina.

Totuși, tânărul Alessandro a continuat pe drumul operei, obținând roluri importante în spectacole precum „La Boheme” de Puccini sau „Eugenio Onieghin” de Ceaikovski.

În momentul în care l-a întâlnit pe celebrul pianist și compozitor Romano Musumarra și s-a ivit șansa de a face un album care să combine muzica pop cu opera, Alessandro a acceptat provocarea imediat. Rezultatul a fost albumul care îi poartă numele, „Alessandro Safina”.

Despre colaborarea cu Romano Musumarra, Safina spune „Ca să fiu sincer, experiența muzicală alături de el, a fost extraordinară, dar experiența de a lucra cu el ca om, a fost foarte proastă. Au fost multe probleme după lansarea acelui album. Oricum, nu am mai auzit nimic de el de multă vreme”.

Experiența neplăcută nu l-a descurajat pe Alessandro Safina. Pe albumul “Sognami”, Alessandro a pășit din nou în universul pop-opera, colaborând de data aceasta cu producătorul german, Alex Christensen.

Una dintre piesele incluse pe album este „Annie’s Song” (John Denver), despre care Safina a declarat: „Îl iubesc pe John Denver! Are foarte multe piese frumoase, iar versurile lui pot fi considerate adevărate poezii. Am ales această piesă pentru că am considerat că este foarte romantică și simplă”. 13 piese incluse pe acest album au fost înregistrate 4 limbi diferite: engleză, italiană, franceză și spaniolă.

„Nu a fost foarte dificil.Mi-am dat silința. Oricum, în calitate de tenor de operă am cântat franceză, rusă, chiar și turcă. Deci nu a fost prea dificil. Atunci când înregistrez ceva, nu mă gândesc prea mult. Pur și simplu vreau să creez ceva bun”, a declarat Alessandro Safina.

Pasiunea lui Alessandro Safina pentru Enrico Caruso s-a intrepătruns cu influenţe moderne, precum Depeche Mode, The Clash sau Genesis. De aceea, Safina a combinat cele doua stiluri muzicale, reuşind astfel să aducă muzica clasică mai aproape de publicul larg, făcându-l să o îndrăgească.

 

Mult apreciatul tenor va evolua in acompaniamentul celor 74 de muzicieni profesionisti – cunoscuti sub titulatura, Alexander Symphony Orchestra.

Vocea sa limpede, puternica si senzuala, timbrul impecabil si abilitatea impresionanta de a-si transforma si folosi vocea asemenea unui instrument sunt calitati care ii permit celebrului artist sa imbine cu succes opera cu genurile pop, jazz, blues sau rock asa cum a facut-o in colaborarile sale cu numerosi artisti internationali, printre care Elton John, Carlos Santana, Rod Stewart, Miriam Stockley, Sarah Brightman, José Carreras sau Mario Frangoulis.

Pe lângă talentul său incontestabil de tenor, Alessandro Safina a avut şi un rol apreciat în filmul “Toscana e altre due”, care a apărut în anul 2003. Comparat deseori cu George Clooney, el zâmbeşte şi spune că nu vede asemănarea dar preferă să fie comparat cu acesta decât să fii fost Danny DeVito.