Confidenţialitate

Alegeri prezidențiale în Franța: Macron, singurul candidat calificat cu siguranță în turul doi

Potrivit sondajului de opinie IPSOS  citat de postul public francez, opțiunile francezilor în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale se împart astfel:

EMMANUEL MACRON 23,7 %

MARINE LE PEN 21,7 %

JEAN-LUC MELENCHON 19,5%

FRANCOIS FILLON 19,5%

Marja de eroare a sondajului este +/-2%.

Dacă rezultatele estimate de sondajul realizat la ieșirea de la urne vor fi confirmate de rezultatul oficial al primului tur, în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța se vor confrunta Emmanuel Macron și Marine Le Pen.

Presa franceză comentează că date fiind rezultatele foarte strânse prezentate de sondaje, numărătoarea voturilor va fi cea care va stabili cu siguranță cu cine se confrunta în turul doi Emmanuel Macron.

Al doilea tur al scrutinului prezidenţial este programat să aibă loc pe 7 mai.

EMMANUEL MACRON (39 DE ANI) – EN MARCHE!

Fostul bancher de investiţii este cunoscut pentru că a ocupat funcţia de ministru al Economiei (2014-2016), fiind promovat în politică de preşedintele socialist Francois Hollande. Acesta a pus bazele unei mişcări politice nepartizane cu scopul declarat de a depăşi limitele unor formaţiuni tradiţionale de dreapta sau stânga prin politici care combină protecţia statului şi libertatea pieţei pentru a încuraja inovaţia.

(momentul anunțării rezultatelor sondajului la sediul de campanie al lui Emmanuel Macron)

MARINE LE PEN (48 DE ANI) – FRONTUL NAŢIONAL

Prezindenţiabila populistă încearcă să obţină prima victorie în alegerile prezidenţiale pentru formaţiunea de extremă-dreapta înfiinţată în 1972 de tatăl ei, Jean-Marie Le Pen. Aceasta a reuşit să schimbe imaginea formaţiunii, dintr-un partid de extremă-dreapta, cunoscut inclusiv pentru rasism, antisemitism şi homofobie, într-o adevărată mişcare antisistem care atrage atât clasa muncitoare, cât şi votanţii antiimigraţionişti şi eurosceptici din Franţa.

 

(momentul anunțării rezultatelor sondajului la sediul de campanie al lui Marine Le Pen)

 

FRANCOIS FILLON (63 DE ANI) – LES REPUBLICAINS

Fostul prim-ministru doreşte o reîntoarcere la putere a politicilor de centru-dreapta după o pauză de cinci ani cauzată de victoria socialistului Francois Hollande. Acesta a reuşit să câştige alegerile primare promiţând tăieri drastice ale cheltuielilor publice şi reducerea numărului bugetarilor din Franţa. Șansele lui au scăzut mult după ce a fost acuzat de corupție, că și-ar fi angajat fictiv soția și copii la cabinetul său.

 

JEAN-LUC MELENCHON (65 DE ANI) – PARTIDUL STÂNGII

Adevăratul veteran al politicii franceze propune o reformă completă a sistemului politic, creşteri de taxe, precum şi suplimentarea cheltuielilor bugetare. Acesta vede drept ostilă Uniunea Europeană. Melenchon se bucură inclusiv de susţinerea comuniştilor din Franţa.

 

Urnele s-au închis mai întâi în zona rurală a Franței, la ora locală 19, dar au rămas deschise în marile orașe până la ora locală 20 (21, ora României).  69,42% dintre alegătorii francezi s-au prezentat la urne până la ora 17.00 (18.00 ora României), spre deosebire 70,59% la aceeași oră, în 2012.

Primii doi clasaţi în sondajele realizate înainte de scrutin au votat duminică în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa: Emmanuel Macron (39 de ani) a votat împreună cu soţia sa Brigitte (64 de ani) în staţiunea Le Touquet, în vreme ce Marine Le Pen (48 de ani) a mers la o secţie din localitatea Henin-Beaumont.

Potrivit legislaţiei electorale, candidaţii nu au voie să vorbească cu reprezentanţii presei în ziua alegerilor din Franţa.

Singurul care i-a îndemnat pe francezi să voteze pentru a demonstra că ”democraţia este puternică” a fost actualul preşedinte Francois Hollande, care a renunţat să candideze pentru un al doilea mandat după ce a reuşit să devină cel mai puţin popular lider din istoria Republicii a V-a.

Alegeri sub stare de urgență

O secţie de votare a fost evacuată după descoperirea unei maşini abandonate în localitatea Besancon, situată în apropiere de Dijon. Ulterior, poliţiştii au găsit o armă în maşina furată şi abandonată cu motorul pornit, dar nu a existat nicio ameninţare pentru alegătorii din Besancon.  Această alertă a dus la închiderea pentru mai bine de o oră a două secţii de votare din Besancon.

Un autovehicul suspect a dus şi la evacuarea a două secţii de votare din localitatea Saint-Omer.  Autorităţile au verificat maşina, dar nu au găsit nimic ieşit din comun. Prin urmare, cele două secţii de votare au fost redeschise după aproximativ două ore.

În Haguenau, autorităţile au evacuat o secţie de votare după descoperirea unui obiect suspect cu cabluri electrice vizibile.

O alertă de securitate a dus şi la evacuarea pentru scurt timp a unei secţii de votare pariziene din arondismentul 20, după descoperirea unui autovehicul suspect parcat în apropiere.

Acest scrutin s-a desfășurat în condiţii de securitate sporite, după atacul jihadist din urmă cu trei zile asupra poliţiştilor de pe bulevardul Champs-Elysees.

Aproximativ 50.000 de poliţişti şi jandarmi, precum şi 7.000 de soldaţi, au fost desfășurați  în întreaga țară.

Mobilizare în diaspora franceză

Alegătorii francezi au așteptat în cozi lungi pentru a putea să voteze la secţiile deschise în străinătate, iar timpul de aşteptare a fost de peste trei ore la singura secţie din metropola canadiană Montreal. Ministerul responsabil cu organizarea alegerilor în afara graniţelor franceze a precizat că prezenţa ridicată la urne a dus la crearea cozilor din Montreal.

 

Alegătorii francezi s-au mobilizat în multe oraşe din întreaga lume pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Cozi lungi s-au format şi în mai multe capitale europene, precum Londra şi Berlin.