Confidenţialitate

Alegeri parlamentare: Expert Forum activează serviciul de asistență electorală pentru alegerile parlamentare din 2020

Serviciul va funcționa pe 5 decembrie (7 – 21) și 6 decembrie (06 – 22), oferind celor interesați juriști și experți electorali care vor răspunde tuturor întrebărilor.

De asemenea, platforma www.votcorect.ro oferă răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de votare: proceduri, reguli de siguranță sanitară, pașii votării sau sesizarea birourilor electorale, în cazul unor nereguli. Ținând cont de situația creată de pandemie, oferim informații privind procedura de votare pentru persoanele carantinate și izolate, care pot solicita urna specială. Platforma include un formular prin care orice cetățean poate sesiza nereguli din ziua votului.

Organizațiile membre ale coaliției FiecareVot vor monitoriza cele două zile ale votării în țară și străinătate cu peste 250 de observatori acreditați. Monitorizarea procesului electoral se va realiza cu ajutorul aplicației Monitorizare Vot, dezvoltată de Code for Romania.

Serviciul de asistență electorală este asigurat pentru alegerile parlamentare din 2020 în cadrul proiectului “Observatori pentru alegeri parlamentare corecte și transparente”, derulat de Asociația Expert Forum, în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Civice, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a monitoriza procesul de modificare a legislației electorale și de a asigura intervenția în regim de urgență prin instrumente legale și reacții publice.