Confidenţialitate

Alegeri în Germania: Cine va fi succesorul Angelei Merkel?

Zi crucială în Germania. Alegătorii sunt chemați azi să-și aleagă un nou cancelar, după 16 ani în care Angela Merkel a condus tara.

Sondajele nu pot preconiza un câștigător clar, deoarece sunt foarte mulți germani indeciși, iar procentele dintre cele 2 principali candidați sunt similare, puțin peste de 20 % fiecare.  Totuși favorit pare a fi socialistul Olaf Scholz, actual ministru de finanțe și adjunctul lui Merkel.

Însă Angela Merkel  îl susține pe  Armin Laschet –  un susținător al unității europene, lider al Uniunii Creștin-Democratice din care face parte si Merkel. De patru ani Laschet e prim-ministru în Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land al Germaniei.

Și partidul verzilor este în cursa pentru postul de cancelar, cu Annalena Baerbock, prima candidată pe care Verzi o propun vreodată la postul de cancelar.

Pe 24 septembrie, sondajele indicau o intenție de vot de 25% pentru Partidul Social Democrat (SPD), condus de vice-cancelarul și ministrul de finanțe Olaf Scholz. Pe locul secund cu 21,8% se clasează Uniunea Creștin Democrată (CDU) și aliata sa din Bavaria, Uniunea Creștin Socială (CSU), condusă de Armin Laschet. Verzii (Grune) urmează cu 15,7%, conduși de Annalena Baerbock.

Alte trei partide Liber Democrații (FDP) cu 11,2%, Alianța pentru Germania (AfD) cu 11% și Stânga (Linke) cu 6,5% trec de pragul de 5% potrivit mediei sondajelor.

Sondajele arată că doar alianța CDU/CSU – SPD este singura din două partide care ar întruni majoritatea în Bundestag,  (camera inferioară a parlamentului Germaniei) la limită. În caz că nici această alianță nu va întruni majoritatea după 26 septembrie, atunci va trebui formată o coaliție de guvernare de trei partide, o altă premieră la nivel federal, dar care există deja la nivel de land.