Confidenţialitate

Agenţia Europeană a Medicamentului: Vaccinul Pfizer poate fi stocat la frigider timp de o lună, nu doar 5 zile

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat extinderea la 31 de zile a perioadei de stocare la temperatura frigiderului, între 2-8 grade Celsius, pentru vaccinul anti-COVID produs de Pfizer/BioNTech, faţă de 5 zile până în prezent.

Astfel, serul va fi mai ușor de transportat și de distribuit în statele UE. Anterior, acest vaccin trebuia păstrat în congelatoare speciale la temperaturi cuprinse între -80 şi -60 de grade Celsius.

Schimbarea perioadei este valabilă numai pentru fiolele care nu au fost deschise. Agentia Europeana a Medicamentului a făcut recomandarea privind stocarea la temperaturi între 2-8 grade Celsius în urma evaluării studiului furnizat de Pfizer şi BioNTech privind stabilitatea vaccinului.

În februarie, autorităţile sanitare americane au aprobat stocarea şi transportul acestui vaccin la temperatura standard a frigiderului  pentru o perioadă de cel mult două săptămâni.

Uniunea Europeană a achiziționat până în prezent 600 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech şi are în vederea contractarea a încă aproape 2 miliarde de doze.

Până acum, țara noastră a primit peste 6.500.000 doze de vaccin produse de compania Pfizer, peste 5.300.000 fiind deja utilizate pentru imunizarea populației.