Confidenţialitate

Agenţia Europeană a Medicamentului: Posibilul efect advers al apariţiei cheagurilor ar trebui trecut în prospectul vacinului Johnson&Johnson | AUDIO

Agenţia Europeană a Medicamentului admite că există posibile legături între administrarea vaccinului Johnson&Johnson și apariția unor cheaguri de sânge. Sunt cazuri rare, iar beneficiile vaccinării depășesc riscurile, transmite Emer Cooke, directorul executiv al EMA. 

”Până acum au fost înregistrate 8 cazuri de astfel de cazuri rare de cheaguri de sânge în Statele Unite ale Americii, unde au fost vaccinate peste 7 milioane de persoane cu acest vaccin. Apariția acestor cheaguri de sânge este foarte rară dar personalul medical și populația trebuie să știe despre aceste posibile efecte pentru a lua cele mai bune decizii medicale. Vom investiga în continuare aceste efecte adverse și am cerut companiei J&J să efectueze mai multe studii în acest sens.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Apariția cheagurilor de sânge a fost identificată la o singură persoană în timpul studiilor clinice ale companiei, mai spun oficialii Agenției Europene a Medicamentului. Factorii de risc nu au putut fi identificați deocamdată. Totuși, acest posibile efect advers trebuie trecute în prospectul serului, spuneSabine Strauss, medic în comisia de evaluare EMA.

”Cazurile de cheaguri de sânge au fost raportate la femei, cu vârsta sub 60 de ani, în primele trei săptămâni de la vaccinare. O persoană a murit în urma acestui efect secundar. După analiza acestor cazuri am ajuns la concluzia că acestea sunt cazuri foarte rare. În acest moment nu putem identifica factorii de risc. Cea mai plauzabilă ipoteză este un răspuns imun al persoanei vaccinate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.