Confidenţialitate

AFGANISTAN: Talibanii anunţă că vor sprijini campania de vaccinare împotriva Covid

Mişcarea talibană şi-a anunţat sprijinul faţă de o campania de vaccinare în Afganistan împotriva Covid, pentru care au fost promise 112 milioane de dolari prin programul COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, relatează Agerpres, citând Reuters.

Imunizările ar urma să se desfășoare pe fondul violenţelor ce continuă în această ţară, în pofida deschiderii negocierilor de pace între guvernul de la Kabul şi insurgenți în septembrie.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, spune că gruparea va “sprijini şi facilita” campania de vaccinare ce se va desfăşura prin centre de sănătate.

Programul va acoperi 20% din populaţia de 38 milioane de cetățeni afgani.

Programul COVAX este o schemă globală de vaccinare împotriva noului tip de coronavirus a oamenilor din ţările sărace sau cu venituri medii. Obiectivul programului este de a livra cel puţin 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârşitul lui 2021, pentru a putea imuniza 20% din populaţia cea mai vulnerabilă în 91 de ţări.

Afganistanul a raportat, până la acest moment, 54.854 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 2.390 de decese, dar experţii sunt de părere că bilanţul este mult subestimat, având în vedere testarea redusă şi accesul limitat la asistenţă medicală într-o ţară sfâşiată de război.

Pe lângă COVX, Afganistanul a mai primit promisiunea a 500.000 de doze de vaccin AstraZeneca ce vor produse în India şi care vor sosi în curând.

O sursă din guvernul indian a confirmat că au fost puse deoparte pentru Afganistan 500.000 de doze, un alt oficial spunând că primul lot va sosi în februarie, deşi Kabulul nu a adoptat deocamdată protocoalele de administrare a vaccinului.

Banca Mondială şi Banca Asiatică de Dezvoltare au anunţat, la rândul lor, că vor finanţa achiziţia de vaccinuri pentru încă 20% din populaţie până la sfârşitul lui 2022, a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătăţii, Masouma Jafari.