Afaceristul fugar Avraham Morgenstern, reținut în Argentina

Condamnat în România la 8 ani închisoare pentru evaziune fiscală, omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost reţinut, în cursul nopţii de miercuri spre joi, la Buenos Aires, capitala Argentinei.

„În urma activităţilor investigative complexe şi a informaţiilor furnizate de Serviciul Urmăriri al Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române, Avraham Morgenstern, urmărit internaţional de autorităţile române, a fost localizat şi reţinut, în cursul acestei nopţi, în Buenos Aires – Argentina. În momentul depistării, cel în cauză a prezentat pentru legitimare documentele de identitate ale unui conaţional”, anunță Poliția Română într-un comunicat.

Potrivit IGPR, schimbul de date şi informaţii a avut loc prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din Poliţia Română, iar operaţiunea s-a derulat cu sprijinul Europol, Interpol şi US Marshall.

Avraham Morgenstern a fost partener de afaceri al fostului primar constănțean Radu Mazăre.

Potrivit Direcției Anticorupție, în perioada 2009 – 2014, în calitate de administrator al Shapir Structures, Avraham Morgenstern nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa şi Confort Urban Constanţa şi nici facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte. Aceste activităţi au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro, se mai arată în documentul DNA.

La data trimiterii în judecată, procurorii au dispus punerea sub sechestru a bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Morgenstern Avraham şi SC Shapir Structures S.R.L., în valoare totală estimată de circa 2,8 milioane lei şi a patru imobile situate în municipiul Constanţa, neevaluate.

Știrea se actualizează

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS