Confidenţialitate

Adrian Bența, despre datele privind creșterea economică: Cifrele se raportează la o perioadă în care activitatea economică era închisă din cauza pandemiei | AUDIO

Economia României a crescut cu 13,6 la sută, anul acesta, în trimestrul al doilea, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică.

Este cea mai mare creștere anuală de când există date privind Produsul Intern Brut. Față de primul trimestrul al acestui an, creșterea economică este de 1,8 la sută.

Este foarte bine că înregistrăm creștere economică, dar cifrele se raportează la o perioadă în care activitatea economică era închisă din cauza pandemiei, a spus la Europa Fm, Adrian Bența, consultant financiar.

”Comparația între trimestrul 2, 2021, cu trimestrul 2, 2020, nu are o foarte mare relevanță. Vom compara activitatea unui an 2021 când se lucrează, când nu mai sunt sectoare de activitate închise, cu trimestrul din 2020 când era la modă îndemnul „Stați acasă, închideți activitatea economică”. Sigur, statistic, ne arată că stăm foarte bine în raport cu anul trecut, însă, subliniez, comparăm lucruri care nu sunt comparabile”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Unii români resimt această creștere economică, dar cei mai mulți nu, din cauză că au crescut prețurile,  mai spune Adrian Bența:

”Dacă ne uităm pe litoralul românesc, vedem un număr record de turiști, vedem că principalii turiști sunt din România. În același timp, vedem foarte mulți români care nu au din ce să trăiască de la o lună la alta. În același timp cu această creștere economică avem o creștere a inflației, o erodare a puterii de cumpărare a românilor. Probabil, pentru foarte mulți români această creștere economică nu se simte în traiul de zi cu zi din cauza faptului că au crescut prețurile, din cauza faptului că oficial există o inflație de 5%”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.