Adresele prin care au trecut în Paris românii cunoscuţi, într-o aplicație lansată cu ocazia Centenarului

La inițiativa asociaţiei Romanian IT, o reţea globală de ingineri români, a fost creată CelebRO, o aplicație gratuită ce prezintă ”harta românească a Parisului, geolocalizând adresele prin care au trecut românii cunoscuţi sau cei care au rămas în anonimat până acum dar si francezii care au contribuit la imaginea României”.

Aplicația a fost dezvoltată pe bază de voluntariat de echipa Romanian IT.

”Pașoptiştii – Brătianu, Ghica, Bălcescu – au făcut cunoscută cauza românească în spațiul politic şi cultural francez iar nașul Micii Uniri – cea din 1859 – este Napoleon al III-lea, cel care a permis unirea Principatelor Române. Intre timp, studenții români deveneau cei mai reprezentați studenți străini din universitățile din toată Franța, mai ales la drept și la medicină, și mai ales la Paris. Astfel, cei mai mari oameni de cultură și-au găsit refugiu la Paris, în timpul comunismului. Vorbim de Cioran, Eliade sau Monica Lovinescu. Dar sunt mulți alții care au integrat cele două culturi, promovând și crezând în viitorul României. Iar noi vrem să le spunem povestea”, explică inițiatorii proiectului, într-un comunicat transmis Europa FM.

Aflată pentru moment în stadiul de proiect, aplicația ar putea fi lansată în luna mai, în această perioadă find în desfășurare o campanie de crowdfunding pe site-ul sprijina.ro, prin care Romanian IT și-a propus să adune 10.000 lei.

”Vrem să lansăm aplicaţia în jurul datei de 9 mai 2018, o zi cu triplă semnificaţie: Ziua Independenţei în România, Ziua Europei şi încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. În timp, aceasta va putea fi extinsă și la alte orase: Viena, Bruxelles, Berlin, Roma sau New York”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS