Confidenţialitate

Acuzații între președintele și premierul Bulgariei

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, acuză Guvernul de centru-dreapta condus de premierul Boiko Borisov că pune în pericol supravieţuirea statului din cauza eşecului de a combate corupţia.

În replică, şeful Guvernului pune mesajul preşedintelui pe seama problemelor penale pe care însuşi şeful statului le-ar avea.

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev a anunțat de astăzi își retrage oficial încrederea acordată guvernului, despre care a spus nu acţionează în interesul cetăţenilor şi e responsabil pentru criza politică a societăţii.

”Asistăm astăzi la o criză acută în guvernarea la toate nivelurile, la o lipsă de voinţă pentru reformă şi pentru combaterea corupţiei şi risipei, în timp ce încălcarea sistematică a legii şi a moralităţii au paralizat sisteme sociale întregi şi instituţii într-un mod fără precedent în istoria tranziţiei Bulgariei”, a mai spus preşedintele într-un mesaj televizat transmis în direct.

”Preşedintele nu mi-a acordat vreo încredere, aşadar nu are cum să mi-o retragă”, a răspuns premierul conservator.

În opinia lui Boiko Boisov, ar putea exista o legătură între intervenţia șefului statului şi acţiunile recente ale procuraturii împotriva acestuia din urmă.

Procuratura bulgară a anunţat pe 28 ianuarie că preşedintele Rumen Radev este suspectat de ”activitate infracţională”, despre care nu a oferit precizări, dar care nu are legătură cu activitatea sa în fruntea statului.

La 13 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeana, Bulgaria rămâne cea mai coruptă ţară din blocul comunitar, potrivit clasamentului Transparency International.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a apreciat în octombrie că progresele realizate de Bulgaria sunt suficiente pentru a avea în vedere ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.