Confidenţialitate

Acuzații grave ale Ucrainei la adresa Rusiei: „Au furat peste 2000 de opere de artă din muzeele din Mariupol, inclusiv Evanghelia din 1811”

Ucraina a acuzat forțele rusești că au confiscat peste 2000 de opere de artă din muzeele din Mariupol – oraș ucrainean ocupat de ruși – și le-au mutat în zone din Donbas – regiune controlată de Rusia, relatează The Guardian.

Consiliul Orășenesc din Mariupol a scris joi pe canalul său de Telegram că: „Ocupanții au eliberat Mariupolul de patrimoniul său istoric și cultural. Au furat peste 2000 de exponate unice din muzeele din Mariupol și le-au mutat în Donețk”.

Rușii au furat inclusiv Evanghelia din 1811 realizată de tipografia din Veneția pentru grecii din Mariupol

Oficialii ucraineni au mai spus că prada rușilor include mai multe lucrări originale ale lui Arkhip Kuindzhi, originar din Mariupol din secolul al XIX-lea, și ale celebrului pictor romantic rus Ivan Aivazovsky, precum și un pergament unic de Tora, scris de mână, dar și Evanghelia din 1811 realizată de tipografia venețiană pentru grecii din Mariupol.

„Primăria orașului Mariupol se pregătește împreună cu legiutorii să inițieze procedurile penale și să solicite ajutorul Interpolului”, au transmis oficialii Mariupolului.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: TIME: În lumea lui Zelenski. Interviu cu președintele Ucrainei, din adăpostul său din Kiev. „Războiul m-a îmbătrânit, dar nu regret nicio secundă”