Acuzații de plagiat pentru filmul „The Shape of Water”

Fiul dramatugului Paul Zindel a dat în judecată studiourile Fox Studiolight, dar și pe regizorul Guillermo Del Toro și pe producătorului filmului Daniel Kraus  pentru că ar fi plagiat o piesă de teatru a tatălui său.

David Zindel susține că scenariul filmului „The Shape of Water„, este o ” copie neruşinată a poveştii, personajelor şi temelor piesei de teatru  ”  Let Me Hear You Whisper„, scrise și publicate în 1969 de tatăl său.

SIMILITUDINI ÎNTRE PIESĂ ȘI FILM  

Fiul dramaturgului a prezentat instanței o listă cu peste 60 de elemente identice pe care le-a descoperit în piesa tatălui său şi filmul „The Shape of Water”, începând cu subiectul filmului: o îngrijitoare care lucrează la un laborator ştiinţific din SUA, în timpul Războiului rece, dezvoltă o relaţie de iubire pentru o creatură acvatică ce este captivă în locul în care femeia munceşte.

Diferențe sunt doar în privința creaturii:  în piesa lui Zindel, creatura este un delfin, în timp ce, în filmul lui Del Toro, aceasta este pe jumătate om-pe jumătate acvatică.

Reclamantul mai spune că regizorul și studioul de producție nu au cerut nici licenţă privind drepturile de autor şi nici nu au recunoscut oficial contribuţia lui lui Zindel la acest film.

Dacă reprezentanţii Fox Searchlight neagă acuzaţiile şi spun că „nu au o bază reală”, producătorul filmului Daniel Kraus ştia despre existenţa piesei de teatru scrise de Zindel.

Pelicula are 13 nominalizări la premiile Oscar, ce vor fi decernate pe 4 martie, printre care și pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS