Actrița Loredana Groza, de la ”A doua cădere a Constantinopolului” la “Regina” – GALERIE FOTO

Loredana Groza s-a născut pe data de 10 iunie 1970 la Onești, județul Bacău. A început să cânte de la vârsta de 3 ani, pasiunea sa continuând în timpul școlii primare și al liceului.

În 1977, în clasa I a jucat în mai multe piese de teatru, una dintre ele (intitulată „Problema problemei”), fiind montată pe scena Casei de Cultură din Onești.

În vara anului 1993, Loredana debutează în cinematografie.

Filmează „A doua cădere a Constantinopolului” care este realizat, parțial, și în Istanbul. Îi are alături pe Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, pe Dem Rădulescu şi Jean Constantin, dar şi Aurelian Temişan. ”A doua cădere a Constantinopolului” devine unul dintre filmele cu cel mai mare succes la public din istoricul cinematografiei autohtone, fiind vizionat de aproape 1,5 milioane de spectatori în sălile de cinema.

În vara anului 1995, Loredana are o scurtă apariție în filmul „Asfalt Tango” (regia Nae Caranfil), cu Charlotte Rampling şi Mircea Diaconu. Filmul va avea premiera în 1997 și va fi un succes imens atât la public, cât și la critici.

Deţine rolul principal alături de George Mihaiţă în comedia ”Paradisul în direct”, unde apare şi pe coloana sonoră (regia lui Cornel Diaconu) şi îi mai are colegi pe Tamara Buciuceanu, Alexandru Arşinel şi George Mihaiţă.

În 2001, Loredana filmează un rol secundar în comedia “Vacuums”, regizată de Luke Cresswell şi Steve McNicholas, povestea a două gemene rivale care îşi deschid companii similare pe aceeaşi stradă. Filmul are premiera internaţională în 2003 şi are critici bune. Din distribuţia română mai fac parte actorii Zoltan Butuc şi Gabriel Spahiu, unul dintre producătorii filmului fiind Quincy Jones, considerat una dintre cele mai importante personalităţi din istoria televiziunii şi a muzicii internaţionale.

În 2003, Loredana merge mai departe in industria cinematografică internaţională, cu un rol memorabil în filmul “Modigliani”, cu Andy Garcia în rolul principal, film regizat de Mick Davis.

Anul 2006 îi aduce un rol în telenovela “Daria, iubirea mea”, dar şi într-o producţie internaţională, filmul “Are you ready for love“, o comedie romantică despre un cuplu specializat în sfaturi matrimoniale.

În anul 2008, Loredana joacă rolul Rodiei, un personaj din telenovela “Inimă de ţigan” şi apare şi în seria “Regina”. Ambele coloane sonore sunt realizate şi cântate de Loredana. 

În aceeaşi perioadă, are un rol secundar – Miss Lorry – în filmul “Supravieţuitorul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, o continuare a poveştilor cu comisaul Moldovan, un erou foarte îndrăgit în epoca comunistă, şi un alt rol în limba engleză în filmul SFFoc și Gheață: Cronica Dragonilor”. Pentru coloana sonoră a filmului “Foc și Gheață: Cronica Dragonilor”, Loredana compune o piesă alături de Jeremy Aldeman, pe care o şi interpretează în film.

În septembrie 2012, avea loc premiera filmul “Minte-mă frumos”, în regia lui Iura Luncaşu, film în care Loredana are o aparitie cinematografică în care nu este implicat niciun moment muzical. În “Minte-mă frumos”, artista o interpretează pe Yvonne, patroana severă a Academiei de ciocolată, care predă ucenicelor “arta savarinei”, iar în particular, este ea însăşi “ucenică a marchizului de Sade”, încercând să aplice învăţăturile acestuia.

Cel mai recent film în care apare Loredana este “#Selfie 69”, în regia Cristinei Iacob, lansat în 2016, unde a jucat rolul domnişoarei de onoare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS