Confidenţialitate

Acordul comercial de liber schimb între Canada și UE a intrat în vigoare

Acordul Economic și Comercial Atotcuprinzător între Canada și Uniunea Europeană (CETA) a intrat în vigoare provizoriu de joi, astfel că taxele vamale au fost eliminate în proporție de 98%.

„Astăzi este o zi istorică. Din această dimineață, toate schimburile comerciale sunt scutite de taxe vamale. Astfel, acest acord va crea oportunități noi și de anvergură atât pentru statele europene, cât și pentru Canada și va deschide noi piețe pentru exportatori, va genera locuri de muncă de calitate și va întări relațiile existente între economia Canadei și economiile statelor UE”, a declarat ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton.

Potrivit acestuia, efectele estimate sunt creșterea cu 23% a exporturilor din UE spre Canada în fiecare an, precum și o creștere de 11,6 miliarde de euro pe an în ceea ce privește PIB-ul intern brut al spațiului comunitar.

Prezent la eveniment, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a arătat că acest acord poate aduce beneficii importante pentru mediul de afaceri din România.

El a adăugat că ratificarea acordului în Parlament ar putea avea loc până la finele anului, însă, în funcție de calendarul forului legislativ.

La rândul său, Sterică Fudulea, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a arătat că anul acesta volumul schimburilor comerciale dintre România și Canada va atinge un record absolut.

În 2016, exporturile românești în Canada au atins 117,3 milioane de dolari, în creștere cu 41% față de anul anterior, în timp ce importurile au ajuns la 81 de milioane de dolari, mai mari cu 20,4%.

Potrivit lui Fudulea, la 31 august 2017 erau îmregistrate în România 1,923 de societăți mixte româno-canadiene, Canada fiind pe locul 29 în topul investitorilor străini din România.

Totodată, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a spus că, în România, 42.000 de locuri de muncă de muncă depind direct de activitatea comercială dintre România și Canada.

Ambasadorul Kevin Hamilton a arătat că, odată cu acordul CETA, companiile românești vor putea avea acces la licitațiile organizate de autoritățile canadiene, atât la nivel federal, provincial, precum și la nivel municipal.

Din data de 1 mai 2017, românii care dețin o viză validă pentru SUA sau au primit o viză pentru Canada în ultimii 10 ani pot călători fără vize.

De la 1 decembrie 2017, toți cetățenii români vor putea merge în Canada fără viză.