Confidenţialitate

Acord european pe tema gestionării migrației

La capătul unor negocieri prelungite, liderii Uniunii Europene au ajuns, în zorii zilei de vineri, la un acord pe tema gestionării migrației pe continent.

Din dorința de a obține angajamente ferme de la parteneri în acest dosar delicat, premierul italian, populistul Giuseppe Conte, a amenințat că blochează restul discuțiilor din cadrul summitului comunitar de vară, desfășurat la Bruxelles.

Italia a refuzat să primească, în ultimele săptămâni, nave cu migranţii salvaţi în Mediterana.

“Liderii UE28 au ajuns la un acord privind concluziile summitului, inclusiv migraţia”, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, printr-un mesaj postat pe Twitter.

Printre soluţiile propuse, Cei 28 s-au pus de acord asupra propunerii “de a avea centre de control pe teritoriul european pentru o mai bună organizare a acestei primiri”, a indicat preşedintele francez Emmanuel Macron, care a salutat înțelegerea. “Solidaritatea pe care o datorăm ţărilor din primă linie a fost înregistrată în cursul acestui summit”, a adăugat liderul de la Paris.

De o înțelege europeană privind controlul migranților depinde și stabilitatea politică în Germania. Aliații bavarezi ai cancelarului Angela Merkel amenință să închidă, de luna viitoare, granițele pentru refugiați și migranți.